Meniskcyste

Kneet gjør vondt og kan være vanskelig å strekke ut. Noen ganger er det mulig å kjenne en hevelse eller kul på utsiden av kneet

KNESMERTER: Ved mistanke om meniskcyste bør du henvises til ortoped for kikkhullundersøkelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KNESMERTER: Ved mistanke om meniskcyste bør du henvises til ortoped for kikkhullundersøkelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvert kne har to menisker. Disse kan av forskjellige årsaker få skader eller forandre seg ved aldring.

Hva er meniskcyste?

Særlig i menisken på utsiden av kneet kan det oppstå små spalter. Fra disse spaltene kan det oppstå væskefylte utposninger, meniskcyster. Dette oppstår på grunn av degenerasjon, det vil si slitasjeforandringer i kneleddet.

Meniskcyste er ikke det samme som bakercyste.

Symptomer

Kneet gjør vondt og kan være vanskelig å strekke ut. Noen ganger er det mulig å kjenne en fast hevelse på utsiden av kneet når beinet er rettet ut.

LES OGSÅ: Vann i kneet, hva kan årsaken være?

Kan det være noe annet?

Meniskcyste kan ha lignende symptomer som en del andre knetilstander, og må undersøkes av lege for å finne riktig diagnose.

LES MER: Knesmerter, hva kan være årsaken

Behandling

Fastlegen kan henvise deg til ortoped som vil utføre artroskopi (kameraundersøkelse) av kneet i narkose eller spinalbedøvelse. Enkelte ortopeder kan også gjøre det i lokalbedøvelse. Cysten fjernes, eventuelt sammen med resten av menisken hvis den er oppspaltet. Operasjonen gjøres gjennom leddkikkert (artroskop).

Kilder:

Denne artikkelen ble revidert 28.10.18 av Alf Kristoffer Ødegaard, lege. Referanser ved oppdatering: lvh.no Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen ,01.01.2000

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer