Legens råd for å forebygge korsryggsmerter

Åtte grep du kan gjøre for mindre ryggvondt.

VONDT I KORSRYGGEN? Da bør du gjøre dette. Foto: One photo / Shutterstock / NTB
VONDT I KORSRYGGEN? Da bør du gjøre dette. Foto: One photo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ryggsmerter er noe de fleste av oss opplever i perioder av livet, noen oftere, andre sjeldnere. I løpet av ett år vi cirka halvparten av oss ha hatt vondt i ryggen.

Ryggsmerter kan skyldes sykdom, men i de aller fleste tilfeller gjør det ikke det, og er derfor forbigående. Ryggsmerter uten bakenforliggende sykdom kan skyldes for eksempel muskelstrekk, forkalkninger eller artrose (slitasje).

Risikofaktorer for å få vondt i ryggen

Noen er mer utsatt enn andre for å få vondt i ryggen.

  • Stillesittende arbeid
  • Mangel på regelmessig fysisk aktivitet
  • Dårlige arbeidsstillinger / ergonomi
  • Langsdistansesjåfører
  • Overvekt
  • Mye tunge løft i arbeidet
  • Bekymringer og frykt for at ryggsmertene skyldes farlig sykdom

Hva forebygger?

Det er mange riktig effektive tiltak som i stor grad virker forebyggende. En del råd gir seg selv, ut fra listen over risikofaktorene som er beskrevet ovenfor:

1. Unngå sammenhengende sitting på jobben hele dagen.

Ta små pauser, gå litt, gjør noen strekkøvelser. Bytt sittestilling. Veksle mellom å stå og å sitte.

2. Jevnlig fysisk aktivitet

Alt som involverer store deler av kroppen, er effektivt. Det viktigste er at det gjøres regelmessig over tid og ikke som «skippertak». Det er også viktig å velge noe man liker å gjøre, for ellers er det liten sannsynlighet for at man klarer å gjennomføre det over tid. Eksempler kan være gåing, løping, ski, svømming, yoga.

3. Systematisk trening av ryggen

Bruk gjerne enkle øvelser som kan gjøres på stuegulvet hjemme, 5-10 minutter daglig. Jo mer lavtersklet, jo større sjanse er det for at man klarer å holde på med det over lang tid.

Personlig trener Beate Torset demonstrerer syv enkle styrkeøvelser du kan gjøre fra din egen stue. Øvelsene krever lite plass, og kan gjøres uten utstyr: Knebøy, bulgarske utfall, ettbeins markløft, armhevinger, diagonalhev, dips, foldekniv. Vis mer

4. Løft riktig

Riktige løfteteknikker kan redusere korsryggsmerter.

5. Vektreduksjon ved overvekt

Dette har stor effekt for å forebygge ryggsmerter.

6. Riktig sittestilling

Riktig og tilpasset sittestilling i bil hos yrkessjåfører. Jevnlige pauser for å strekke på beina.

7. Ikke bekymre deg

Det å ikke bekymre seg over ryggsmerter, har vist seg å være en av de viktigste prognostiske faktorene. Frykter man alvorlig sykdom eller er redd for at det ikke vil gå over, øker det sannsynligheten for mer langvarige eller eventuelt kronisk sykdommer. Et legebesøk for å få konstatert at det ikke er noe farlig, men kun «vanlig ryggvondt» kan derfor være nyttig for noen.

8. Riktig sko

Riktig og tilpasset skotøy kan forebygge ryggsmerter. Bruk sko med myk og dempende såle ved mye gange på hardt underlag. Ikke høye hæler til daglig.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer