Leddsmerter: Hva kan være årsaken?

Det finnes mange ulike årsaker til leddsmerter. Dersom smerten vedvarer og forverres, bør man oppsøke lege.

SMERTER i LEDD: Det finnes mange ulike årsaker til leddsmerter. Foto: Lightspring / Shutterstock / NTB
SMERTER i LEDD: Det finnes mange ulike årsaker til leddsmerter. Foto: Lightspring / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Leddsmerter kan ramme personer i alle aldre, og de fleste av oss vil oppleve leddsmerter i perioder i løpet av livet. Symptomet kan skyldes alt fra begynnende inflammatorisk revmatisk sykdom til forbigående tilstander og mekanisk skade.

Hva kan forårsake leddbetennelse?

Betennelse i selve leddet kalles synovitt eller artritt. Leddhinnen blir da svullen og betent, og det produseres økt væske. Dette kan man se ved for eksempel leddgikt, men også ved flere av de overnevnte tilstandene.

Etter gjennomgått infeksjon et sted i kroppen, for eksempel til luftveier eller urinveier, kan man oppleve en såkalt reaktiv artritt, altså en betennelse i ledd av forbigående karakter.

Infeksjon med bakterier i selve leddet kalles infeksiøs artritt og påvirker som regel kun ett ledd. Dette er en tilstand som må behandles med antibiotika og sykehusinnleggelse.

Skade av strukturer rundt leddene (bløtdeler/muskel-/senefester) kan også være opphavet til smerter. Likeledes kan skadede strukturer inne i leddet som båndforbindelser, brusk og menisker gi smerter.

LES OGSÅ: Muskelsmerter - hva kan være årsaken?

LEDDPLAGER: Ankler, knær, hofte, håndledd, albue, rygg, skulder og nakke er typiske områder som kan være smertefulle. Illustrasjon: RCW.studio / Shutterstock / NTB
LEDDPLAGER: Ankler, knær, hofte, håndledd, albue, rygg, skulder og nakke er typiske områder som kan være smertefulle. Illustrasjon: RCW.studio / Shutterstock / NTB Vis mer

Leddgikt vanligst blant kvinner

Leddgikt (revmatoid artritt) er en autoimmun sykdom av ukjent årsak, med en genetisk disposisjon. 0,5 prosent av den norske befolkningen har leddgikt, og tilstanden er overrepresentert hos kvinner. Dette er de første symptomene på leddgikt.

Det finnes ulike typer leddgikt, men ikke alle gir utslag på antistoffprøver, og de kalles seronegativ leddgikt. Ved psoriasisleddgikt er også den såkalte leddgiktsprøven negativ.

Leddgikt: Bildet viser en normal hånd, og en hånd med fingre som er rammet av leddgikt. Foto: NTB Scanpix
Leddgikt: Bildet viser en normal hånd, og en hånd med fingre som er rammet av leddgikt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Systemiske bindevevssykdommer er sjeldne, men alvorlige tilstander som gir symptomer og objektive funn fra mange organsystemer. Ikke kun påvirkning av muskel-/skjelettsystemet, men også gjerne lunger, nyre, hud, mage- og tarmsystem, og så videre. Ved disse tilstandene er som regel allmenntilstanden påvirket, og det er betydelige utslag blodprøvemessig.

Bør teste stoffskiftet og D-vitamin

Forstyrrelse i stoffskiftet (skjoldbruskkjertelen) kan medføre symptomer til muskler og skjelett, og gi leddplager. På samme måte kan forstyrrelse i biskjoldbruskkjertlene som sitter bak skjoldbruskkjertelen på halsen påvirke ledd. Disse påvirker kalsium-omsetningen i kroppen. Dette kan måles ved blodprøver.

Lav D-vitaminstatus kan også gi leddsmerter, og er enkelt å undersøke med en blodprøve.

Artrose - slitasjeforandringer

Artrose (slitasjeforandringer) kan gi stivhet og ubehag til ledd. Fingrenes midt- og ytterledd, samt tommelfingres grunnledd og stortær påvirkes gjerne, i tillegg til store vektbærende ledd som hofter og knær.

Noen ganger kan det være vanskelig for pasienten å beskrive nøyaktig hvor symptomene kommer fra. Noen opplever at plagene sitter spesifikt til ledd, uten at de har aktiv leddbetennelse. Da kan symptomene komme fra omliggende strukturer, slik som bløtdeler og seneapparat.

LES OGSÅ: Smerter i kneet, hva kan være årsaken?

Vonde ledd: Det er ikke uvanlig med smerter som kommer og går. Foto: NTB Scanpix
Vonde ledd: Det er ikke uvanlig med smerter som kommer og går. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fibromyalgi

Pasienter med fibromyalgi beskriver gjerne «smerter i hele kroppen» av noe vandrende karakter, også smerter til ledd.

Oppsummert: Mulige årsaker til leddsmerter

Leddsmerter krever bred utredning

Det er nødvendig med bred utredning ved symptomer til muskler, skjelett og ledd.

Symptomer som vedvarer og forverres over tid, bør undersøkes nærmere. Dersom man opplever lokal varmeøkning, rødhet og smerter spesifikt til ledd bør man finne årsaken til dette.

Fastlegen vil undersøke leddene, og snakke grundig om sykehistorie og symptomer. Eventuelt vil man ta blodprøver for å se etter revmatisk sykdom. Hvis legen mistenker at man har en revmatisk sykdom, vil man ofte bli henvist videre til revmatolog.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer