Leddbåndskader i kneet

Kneet har fire leddbånd, to midt inni - korsbåndene - og ett på hver side - sidebåndene. Leddbåndene holder kneleddet sammen.

KNESKADE: Korsbåndskader og sidebåndskader kan skje under idrettsaktiviteter som for eksempel fotball, håndball og ishockey. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KNESKADE: Korsbåndskader og sidebåndskader kan skje under idrettsaktiviteter som for eksempel fotball, håndball og ishockey. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Kneet har fire leddbånd, to midt inne i kneet (korsbåndene) og ett på hver side (sidebåndene):

KNEETS ANATOMI: Korsbåndene ligger inne i kneleddet. Sidebåndene på hver side av kneleddet. ILLUSTRASJON: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.
KNEETS ANATOMI: Korsbåndene ligger inne i kneleddet. Sidebåndene på hver side av kneleddet. ILLUSTRASJON: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

Hvordan oppstår slike skader?

Leddbåndene skades oftest under idrettsaktivitet. Skaden kan oppstå på grunn av vridning eller på grunn av slag mot kneet. Båndene kan rives over helt eller delvis. Noen ganger rives de løs der de fester seg på beinet, andre ganger sitter riften midt i båndet. Jo kraftigere en kneskade har vært, desto større er sannsynligheten for at ett av leddbåndene er revet helt av, og for at flere leddbånd kan ha blitt skadd samtidig.

Noen ganger skades meniskene samtidig. Korsbåndskadene er de alvorligste leddbåndskadene, med lengst tilhelingstid og mulighet for varig nedsatt funksjon.

Korsbåndskader og sidebåndskader kan skje under idrettsaktiviteter som for eksempel fotball, håndball og ishockey, og de kan oppstå ved ulykker som for eksempel en bilulykke.

LES OGSÅ: Knesmerter - hva kan være årsaken?

OMFATTENDE KNESKADE: Ved større skader og ulykker kan både meniskene, korsbåndene og innvendig og ytre leddbånd få skade slik du ser i illustrasjonen her. Foto: NTB Scanpix / Shutterrstock
OMFATTENDE KNESKADE: Ved større skader og ulykker kan både meniskene, korsbåndene og innvendig og ytre leddbånd få skade slik du ser i illustrasjonen her. Foto: NTB Scanpix / Shutterrstock Vis mer

Symptomer

Umiddelbar smerte i kneleddet. Mange har hørt et smell idet leddbåndet røk. Kneet hovner opp, særlig hvis korsbåndet er skadet, og da kommer hevelsen i løpet av timer. Ved forsøk på å belaste beinet kan det føles som om kneet "glipper" eller "går av ledd". Det gjør vondt å bruke kneet og funksjonen er redusert.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Når bør man oppsøke lege?

Kontakt lege straks hvis kneet hovner fort opp, hvis huden over leddet blir blålig (tegn på blødning), hvis kneet låser seg eller hvis du ikke klarer å belaste beinet. Hvis det er mistanke om leddbåndskade, bør kneet undersøkes i løpet av kort tid.

LES OGSÅ: Knesmerter hos ungdom: Schlatters

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Send inn spørsmål

Å stille diagnosen

Legen vil teste kneet på forskjellige måter for å undersøke om det er slark i det, og om det er vann i kneet. Undersøkelsen kan være vanskelig hvis kneet er veldig hovent. Da kan det eventuelt bli nødvendig å undersøke kneet på nytt i løpet av noen dager - eller i narkose. Noen ganger bør det tas et røntgenbilde for å utelukke et samtidig brudd i kneet (leddbånd synes ikke på røntgenbilder).

Diagnosene sidebåndskade og korsbåndskade kan ofte stilles etter grundig klinisk undersøkelse av kneet, men det krever stor erfaring hos undersøkeren. Ofte må flere leger undersøke kneet før diagnosen kan stilles.

Undersøkelser

Hvis det er tvil om korsbåndet er skadet, kan korsbåndene enten undersøkes gjennom en leddkikkert (artroskop) eller det kan bli tatt magnetbilder ( MR-undersøkelse ) av kneet. Sidebåndet undersøkes bare med leddkikkert hvis det er stor slark i leddet, eller ved mistanke om samtidig meniskrift eller korsbåndskade.

LES OGSÅ: Dette er jumpers knee

image: Bursitt: Betennelse i leddets slimpose

Bursitt: Betennelse i leddets slimpose

Behandling av sidebåndskade

En sidebåndskade gror som regel av seg selv. Kneet avlastes med krykker i noen dager. En stiv bandasje (ortose) som støtter kneet på sidene anbefales hvis kneet er så ustabilt at sidebåndene kan skades på nytt. Ved en stor skade, ofte kombinert med andre skader i kneet, kan det være hensiktsmessig at det ødelagte sidebåndet blir sydd sammen.

Behandling av korsbåndskade

Les mer om dette i egne artikler:

Behandling og rehabilitering av fremre korsbåndskader

Behandling og rehabilitering av bakre korsbåndskader

Revisjon: Denne saken er i sin helhet oppdatert av sykepleier Elisabeth Lofthus. Nye bilder og internlenker til saker lagt inn. Artikkelen er basert på to kortere artikler på Lommelegen - den ene opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen, lege. År 2000. Den andre av ukjent forfatter år 2000.

LES OGSÅ:
image: Dette er patellofemoralt smertesyndrom

Dette er patellofemoralt smertesyndrom

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-