Kronisk muskellosjesyndrom

Symptomer er som regel smerter i leggen ved aktivitet og trening.

VONDT VED LØPING: Smertene i leggen oppstår mens du beveger deg, og slutter når du stopper. Foto: Rattanasak Khuentana / Shutterstock / NTB
VONDT VED LØPING: Smertene i leggen oppstår mens du beveger deg, og slutter når du stopper. Foto: Rattanasak Khuentana / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Losjesyndrom, også kalt kompartemensyndrom, eller på engelsk compartment syndrome. Muskellosjesyndrom finnes både i en akutt form og en kronisk type.

Den akutte formen for losjesyndrom er svært alvorlig, og kan oppstå etter akutte skader.

Hva er en muskellosje?

Hver enkelt muskelgruppe er omgitt av en lite ettergivelig muskellomme laget av bindevev (fascie). En slik lomme kalles en muskiellomme, muskellosje eller et muskelkompartment. (1)

BINDEVEV: Muskellosjen er markert gul på bildet. Illustrasjon: Designua / Shutterstock / NTB
BINDEVEV: Muskellosjen er markert gul på bildet. Illustrasjon: Designua / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva skjer i kroppen ved kronisk muskellosjesyndrom?

- Kronisk losjesyndrom er kort foralt en tilstand hvor muskelhinnene som omgir muskulaturen og danner en muskellosje, typisk i leggene, ikke tillater muskulaturen å øke i volum under muskelarbeid. Istedenfor å øke i volum, øker trykket inne i muskellosjen. Når trykket øker, klarer ikke arteriene å føre blod inn i muskelen som jobber, slik at muskelen begynner å arbeide anaerobt, altså uten tilstrekkelig oksygen, forteller ortoped på Lommelegen, Gard Kristian Anderssen i et tidligere legesvar.

Risikogrupper

Tilstanden er vanligst hos idrettsutøvere, både hos kvinner og menn, yngre enn 30 år. Treningsformer med gjentatt stor belastning, som for eksempel løping, øker risikoen for å utvikle tilstanden. Overtrening med for intens og ofte trening, kan også øke risikoen. (1)

LES OGSÅ: Derfor får du kramper i beina

Symptomer

Det typiske for kronisk losjesyndrom er at det er smerter i leggen ved aktivitet og trening, og smertene avtar etter aktiviteten avbrytes. Når aktiviteten stopper vil trykket i muskellosjen avta og blod kan igjen strømme til muskelen. Den klassiske historien er at man får vondt i leggen hver gang etter en viss distanse, intensitet eller type treningsøvelse. (3)

  • Smerter
  • Nummenhet
  • Vansker med å bevege foten
  • Synlig hevelse i muskulaturen
    (1)

Når bør jeg oppsøke lege?

Kronisk losjesyndrom er ikke en farlig eller livstruende tilstand, men kan være svært plagsom og kan forhindre deg i å holde på med idrett og trening som du liker. Hvis du opplever symptomer kan det derfor være fornuftig å ta det opp med en lege.

LES OGSÅ: Sykdommer i muskel og skjelett

Diagnose

Diagnosen kan være vanskelig å stille. Det finnes en undersøkelse man kan gjøre på sykehus hvor man kan måle trykket i en arbeidende muskellosje.

- Ellers er det viktig å ha i bakhodet andre mulige årsaker til lignende symptombilde, som vil være skade av visse perifere nerver, som man kan tenke seg etter en alvorlig kneskade. Videre er alltid ryggen en mulig årsak, likeså forringet blodsirkulasjon, påpeker Anderssen.

Behandling

Behandlingen er omlegging av trening og aktiviteter, og i noen tilfeller kirurgi hvor muskelhinnene åpnes.

Kilder

1) Mayoclinic: Chronic exertional compartment syndrome 2) Legesvar på Lommelegen 3) NCBI: Chronic exertional compartment syndrome of the leg Alicia K. Tucker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer