Kragebeinet ute av ledd

En vanlig idrettskade. Noen trenger operasjon for å bli bedre.

KRAGEBEINET: Når kragebeinet (rødt) går ut av ledd, er det vanligvis AC-leddet som er rammet.
KRAGEBEINET: Når kragebeinet (rødt) går ut av ledd, er det vanligvis AC-leddet som er rammet. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Å få kragebeinet ut av ledd er en vanlig idrettsskade som kan forveksles med skulder ute av ledd.

Kragebeinet heter clavicula på medisinsk fagspråk og danner ledd mot skulderen, AC-leddet, og mot brystbeinet, SC-leddet. Mens skade på AC-leddet er forholdsvis vanlig, er skade på SC-leddet sjelden og vil ikke omtales nærmere her.

Skade på AC-leddet oppstår typisk i forbindelse med idrett, ved at man faller på skulderen eller ved kraftig kollisjon som for eksempel ishockeyspiller mot vant (vegg).

LES OGSÅ:
image: Brudd i kragebein

Brudd i kragebein

Leddet holdes på plass og stabiliseres av flere anatomiske strukturer som leddbånd (ligament) og leddkapsel. Skademekanisme og energi avgjør hvor stor den strukturelle skaden blir, og dermed hvor mye kragebeinet går ut av sin normale posisjon i leddet. Dette kan graderes fra kun smerter uten feilstilling (grad 1), til kraftig forflytting av kragebeinet (grad 3-6).

Symptomer

  • Smerter i skulderområdet, som blir verre hvis du forsøker å bevege skulderen.
  • Hevelse.
  • Synlig endret kontur hvor enden på kragebeinet står opp under huden.
  • Ved høy skadegrad er kragebeinet mobilt, og man kan dytte på det som en pianotangent.

Kontakt lege

Kontakt lege dersom du mistenker skade på AC-leddet. Det er ikke en akuttsituasjon, og man kan vente til neste dag dersom det er sent på kveld/natt. Diagnosen stilles ofte lett kun med klinisk undersøkelse og bekreftes med vanlige røntgenbilder.

LES OGSÅ:
image: Brudd i skulderblad

Brudd i skulderblad

Behandling

Legen graderer skaden og gir råd om behandling. Informasjon om alder og hva man bruker armen til å jobb og på fritid er av betydning.

Totalt sett behandles de fleste uten operasjon (konservativt), det vil si avlastning i fatle i 1-2 uker med påfølgende mobilisering og styrketrening. Mer nøyaktig, kan man si at de fleste er enige om at grad 1 og 2-skade skal behandles konservativt, mens grad 4-6 stort sett behandles operativt. Grad 3 er mer utfordrende, da man ikke har sikker akademisk kunnskap om man profitterer på kirurgi eller ikke. Det vil her kunne være noe ulik anbefaling mellom ulike sentre og operatører. De fleste i Norge vil nok likevel lande på konservativ behandling når det ikke fins overbevisende kunnskap om at kirurgi gir bedre resultater.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Den kirurgiske behandlingen gjøres ved at man flytter kragebeinet på plass og fikserer det i rett posisjon. Det er ulike metoder for fiksasjon, blant annet metallplate, leddbånd (ligament) eller bruk av sene fra annen plass på kroppen. Hver metode har sine fordeler og ulemper, og vitenskapelig studier gir ikke klare holdepunkter for hvilken metode som gir best resultater.

Prognose

Rehabiliteringstiden kan ta flere måneder, men for de fleste er prognosen god med hensyn på å gjenvinne full funksjon av skulderbue og arm. Noe kosmetisk endring ved at kragebeinet står litt opp må påregnes, særlig ved grad 3-skade.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Få svar innen 3 dager for 399,-