Komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS)

Dette er en tilstand karakterisert av regionale (lokale) smerter utover det man kan forvente som normalt etter skade eller kirurgi. Tilstanden har tidligere hatt andre navn som blant annet refleksdystrofi og er Sudecks atrofi.

CRP ETTER KNEOPERAJON: Bilde av kneet til en kvinne som lider av konstante smerter og varmefølelser i beinet. Smertesyndromet oppsto etter en kneoperasjon. Huden er glinsende. Foto: NTB Scanpix/SWNS
CRP ETTER KNEOPERAJON: Bilde av kneet til en kvinne som lider av konstante smerter og varmefølelser i beinet. Smertesyndromet oppsto etter en kneoperasjon. Huden er glinsende. Foto: NTB Scanpix/SWNS Vis mer

Årsak

Man vet ikke helt hvorfor eller hvordan CRPS oppstår. Det man vet er at problemet oppstår etter en skade, for eksempel brudd eller operasjon. Det er flere kvinner enn menn som får problemet.

Les også
image: Knesmerter: Hva kan være årsaken?

Knesmerter: Hva kan være årsaken?

Symptomer

Symptomene oppstår gjerne gradvis og er lokalisert til en region som for eksempel en hånd eller fot. Det er ofte brennende smerter med en rekke følgesymptomer:

  • Huden blir glinsende.
  • Temperaturen på huden endrer seg; i starten kan huden bli varmere enn vanlig, etter lengre tid vil den bli kaldere.
  • Følsomheten blir endret, man får gjerne generelt mindre følelse, men økt følsomhet for kulde og berøring - ofte utløser den minste berøring av huden store smerter.
  • Noen kan få en lett hevelse i området, og fargen på huden kan endre seg
  • Økt svetting i det smertefulle området, men noen kan også få mindre svetteproduksjon enn vanlig
  • Nedsatt bevegelse
  • Etter lengre tid kan musklene atrofiere (skrumpe inn), og kraften blir derfor mindre
  • Noen kan få osteoporose (benskjørhet) etter lengre tids sykdom, noe som kan avsløres på røngten-bilder
  • Noen kan utvikle feilstilling av leddet, og for eksempel få krokete fingrer.

Behandling

Det finnes ingen kur for CRPS, men det er viktig at behandlingen kommer i gang så fort som mulig for å hindre at tilstanden blir verre. Det er derfor viktig at du kontakter lege så snart du merker symptomer som gir mistanke om tilstanden.

Hovedpilarene i behandlingen er å gi pasienten god informasjon og forståelse av CRPS, fysikalsk behandling og funksjonell behandling. Tillegg av betennelsesdempende og/eller smertestillende medisiner kan være aktuelt en periode, men man skal utvise stor forsiktighet med bruk av sterke og vanedannende medikamenter.

Eksempler på fysikalsk behandling er styrke -og bevegelsestrening og avslappingsteknikker. Funksjonell behandling kan være å sette realistiske mål for progresjon og mestringsteknikker i hverdagen.

Prognosen er usikker. Å bli frisk fra komplekst regionalt smertesyndrom kan ta mange år, og man regner med at en betydelig andel aldri blir 100 % friske.

Kilder

Revisjon ved Christian Amdahl, lege. 02.11.2018
Kilder ved revisjon: bestpractice.bmj.com, uptodate.com

Artikkelen ble opprinnelig skrevet av Siri Helene Hauge, lege. 05.04.2018
rikshospitalet.no