Komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS)

Dette er en tilstand karakterisert av regionale (lokale) smerter utover det man kan forvente som normalt etter skade eller kirurgi.

CRP ETTER KNEOPERAJON: Bilde av kneet til en kvinne som lider av konstante smerter og varmefølelser i beinet. Smertesyndromet oppsto etter en kneoperasjon. Huden er glinsende. Foto: NTB Scanpix/SWNS
CRP ETTER KNEOPERAJON: Bilde av kneet til en kvinne som lider av konstante smerter og varmefølelser i beinet. Smertesyndromet oppsto etter en kneoperasjon. Huden er glinsende. Foto: NTB Scanpix/SWNS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

CRPS har tidligere hatt andre navn som blant annet refleksdystrofi og er Sudecks atrofi.

Årsak

Man vet ikke helt hvorfor eller hvordan CRPS oppstår. Det man vet er at problemet oppstår etter en skade, for eksempel brudd eller operasjon. Det er flere kvinner enn menn som får problemet.

Symptomer

Symptomene oppstår gjerne gradvis og er lokalisert til en region som for eksempel en hånd eller fot. Det er ofte brennende smerter med en rekke følgesymptomer:

  • Huden blir glinsende.
  • Temperaturen på huden endrer seg; i starten kan huden bli varmere enn vanlig, etter lengre tid vil den bli kaldere.
  • Følsomheten blir endret, man får gjerne generelt mindre følelse, men økt følsomhet for kulde og berøring - ofte utløser den minste berøring av huden store smerter.
  • Noen kan få en lett hevelse i området, og fargen på huden kan endre seg
  • Økt svetting i det smertefulle området, men noen kan også få mindre svetteproduksjon enn vanlig
  • Nedsatt bevegelse
  • Etter lengre tid kan musklene atrofiere (skrumpe inn), og kraften blir derfor mindre
  • Noen kan få osteoporose (benskjørhet) etter lengre tids sykdom, noe som kan avsløres på røngten-bilder
  • Noen kan utvikle feilstilling av leddet, og for eksempel få krokete fingrer.

Behandling

Det finnes ingen kur for CRPS, men det er viktig at behandlingen kommer i gang så fort som mulig for å hindre at tilstanden blir verre. Det er derfor viktig at du kontakter lege så snart du merker symptomer som gir mistanke om tilstanden.

Hovedpilarene i behandlingen er å gi pasienten god informasjon og forståelse av CRPS, fysikalsk behandling og funksjonell behandling. Tillegg av betennelsesdempende og/eller smertestillende medisiner kan være aktuelt en periode, men man skal utvise stor forsiktighet med bruk av sterke og vanedannende medikamenter.

Eksempler på fysikalsk behandling er styrke -og bevegelsestrening og avslappingsteknikker. Funksjonell behandling kan være å sette realistiske mål for progresjon og mestringsteknikker i hverdagen.

Prognosen er usikker. Å bli frisk fra komplekst regionalt smertesyndrom kan ta mange år, og man regner med at en betydelig andel aldri blir 100 % friske.

Kilder

Revisjon ved Christian Amdahl, lege. 02.11.2018
Kilder ved revisjon: bestpractice.bmj.com, uptodate.com

Artikkelen ble opprinnelig skrevet av Siri Helene Hauge, lege. 05.04.2018
rikshospitalet.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer