Isjias

Isjias vil si å ha smerter langs isjiasnerven. Den går fra setemuskelen og langs baksiden av låret, og deler seg i to greiner ved kneet. Den ene går på baksiden av leggen og den andre på utsiden av leggen.

ISJIAS: Smertene stråler ned i bena. Foto: NTB Scanpix
ISJIAS: Smertene stråler ned i bena. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Isjiasnerven er satt sammen av flere nerver fra ryggmargen. Hvis en av disse nervene blir klemt, får man isjiassmerter.

Årsaker til isjias:

  • Den vanligste årsaken er mellomvirvelskivebrokk (prolaps i en mellomvirvelskive). Mellomvirvelskivene består av en geleaktig masse som sørger for at ryggraden fjærer når vi beveger oss. Rundt denne massen er det en stram bindevevsring. Ved økt trykk i geleen, eller ved en svakhet i ringen, kan en del av geleen presses ut, som et brokk. Brokket kan trykke på isjiasnerven.
  • Hvis ryggmargskanalen er trang, kan nerver fra ryggmargen komme under trykk. Det kan også føre til smerter langs isjiasnerven, eller langs andre nerver.
  • Stive og stramme muskler som klemmer rundt isjiasnerven, gjerne i rygg- og setemusklene, kan gi de samme smertene.

Symptomer på isjias

  • Smerter som stråler nedover beinet, både til lår og legg, er typisk. Smertene kan stråle helt ut i foten og tærne.
  • Prikkinger eller nummenhet i beinet er også vanlig. Musklene kan bli svake. Det merkes best ved at beinet blir litt mer klønete enn før, eller tungt å få med seg. Det kan også merkes ved at det blir vanskelig å gå på tærne eller på hælene.

LES OGSÅ: Lumbago - eller hekseskudd - går over av seg selv

HOVEDÅRSAKER TIL ISJIAS: Gir ofte smerter som stråler ned i benet, eller nummenhet Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HOVEDÅRSAKER TIL ISJIAS: Gir ofte smerter som stråler ned i benet, eller nummenhet Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når ta kontakt med lege - alarmsymptomer

Hvis det er klem på nerver som styrer vannlatningen, avføringen eller seksualfunksjonene, må du kontakte lege med en gang. Rask operasjon er da nødvendig for at disse funksjonene ikke skal skades for alltid. Kontakt alltid lege umiddelbart hvis du får noen av alarmsymptomene nevnt under.

  • Vanskeligheter med å tisse.
  • Slapp endetarmsåpning med lekkasje av luft og avføring.
  • Plutselig impotens.
  • Nedsatt følelse på innsiden av lårene og i skrittet.

Kontakt straks lege hvis du har ett av alarmsymptomene!

image: Røde flagg ved ryggsmerter

Røde flagg ved ryggsmerter

Behandling av isjias

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hvis du får isjiassmerter bør du kontakte lege, også dersom du har hatt isjiassmerter tidligere. Legen undersøker ryggen og nervefunksjonene i beina. Undersøkelsen kan ofte avklare om nerver er i klem eller ikke. Ved behov får du smertestillende og betennelsesdempende medisiner. I tillegg til å lindre smertene, kan betennelsesdempende medisiner også redusere trykket på nerven fordi tablettene demper hevelse.

Bevegelse kan være bra ved isjias

Du kan godt bevege deg, men lytt til kroppen. Du bør ikke gjøre ting som gjør svært vondt. Unngå å gå for mye på asfalt - ta heller en tur i skog og mark hvor underlaget er mer variert. Bevegelse og fysisk aktivitet er det viktigste du kan gjøre selv for å bli bedre. Du bør unngå langvarig sitting. Mye stillesitting øker risiko for ryggsmerter.

Undersøkelser ved langvarige isjiassmerter

Videre undersøkelser er aktuelt ved langvarige ryggsmerter. I såfall er MR av korsryggen den undersøkelsen som gir mest informasjon. Hvis du ikke har smerter som stråler ut som ved isjias, er det sjelden grunn til å gjøre røntgenundersøkelser.

Operasjon ved isjias?

Hvis du har et stort prolaps eller et prolaps som kan gi varig skade, blir du henvist for til vurdering med tanke på operasjon. Det er vanlig å operere et prolaps relativt tidlig etter at det oppsto, da det vanligvis gir best resultat. I det siste har man blitt mer tilbakeholden med å operere prolaps - undersøkelser viser at etter noen år er de opererte like friske som dem som ikke har vært operert. Ved alarmsymptomer (se over) blir du innlagt på sykehus og operert straks.

LES OGSÅ LEGESVAR: Ryggsmerter er nesten alltid ufarlig og går over av seg selv

Oppdatert 20.05.2021 av sykepleier og redaktør Elisabeth Lofthus: Lagt til anatomiske bilder og illustrasjonsbilder.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Få svar innen 3 dager for 399,-