Revmatolog svarer:

Hvorfor lager leddene mine lyd? Er det tegn på sykdom?

Knaker det og smeller det når du beveger på et eller flere ledd? Du er ikke alene!

KNEKKELYD: Helt normalt, sier revmatolog Siri. Foto: Privat og Jtas / Shutterstock / NTB
KNEKKELYD: Helt normalt, sier revmatolog Siri. Foto: Privat og Jtas / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er ikke uvanlig å oppleve lyder fra leddene når man beveger seg. Det kan ofte komme lyder fra knærne spesielt når man begynner å bevege seg etter å ha sittet stille enn stund, og fra fingrene når man «knekker» de.

Alle som har vært hos kiropraktor vet også at man kan fremprovosere knekkelyder fra mange andre ledd. Ledd som lager lyd er ikke farlig, ikke tegn på noen form for sykdom og ikke noe man trenger bekymre seg for.

Hvorfor lager leddene lyd?

Leddene dine er omgitt av en kapsel fylt med væske. Denne væsken inneholder gasser. Når du beveger leddet og leddflatene trekkes fra hverandre, kan trykket i væsken endre seg og gassbobler kan dannes. Det skapes et vakum som lager hulrom som kan gi en kneppe- eller knirkelyd.

Er det farlig?

Som nevnt er det ikke farlig og helt normalt at leddene lager lyd. Det er ikke tegn på noen form for sykdom. Noen opplever at det kommer mer ulyder fra leddene ettersom man blir eldre, og det kan tenkes at det stemmer at ledd som har litt slitasje på brusken og artrose lager mer lyd.

Halvparten av oss vil utvikle artrose. Symptomene er gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Vis mer

Bør jeg oppsøke lege?

Det er ingen grunn til å oppsøke lege eller annet helsepersonell på bakgrunn av ledd som lager lyder, selv om du opplever at de bråker voldsomt. Plagsomme leddsmerter skal vurderes av lege om det vedvarer, men lyder fra leddene er ikke tegn på noen sykdom.

Hva kan jeg gjøre med det?

Det er ikke noe spesielt man kan gjøre med ledd som lager mye lyd. Det kan være irriterende for noen hvis man først har begynt å legge merke til det. Jeg hadde en pasient som var plaget av det fordi hen satt mye på lesesal, og det bråket så fælt for de andre på lesesalen hver gang hen reiste seg og gikk litt. Mest sannsynlig er det bare du selv som plages av lydene. Det finnes ingen forskning på hva som eventuelt kan gjøre at leddene lager mindre lyd, men rent logisk kunne man kanskje tenke seg at regelmessig bevegelse og aktivitet kanskje kan hjelpe litt. Det er i alle fall ingen grunn til å ikke bevege seg, inaktivitet er svært uheldig for leddene våre for øvrig.

Noen liker å «knekke» fingrene sine til stadighet og syns dette kjennes godt. Det finnes ingen beviser for at dette er uheldig eller skadelig for leddene dine. Rent logisk er det likevel kanskje ikke så lurt å presse leddene til ytterstilling veldig hyppig, og man kan kanskje få litt overtøyelige ledd av det. Men mest er det nok en ufarlig uvane.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer