Revmatolog svarer:

Hvem har hypermobile ledd?

Tilstanden er arvelig, og nokså vanlig.

HYPERMOBIL ALBUE: Klassisk «overstrekk» i albue, på grunn av fleksibelt ledd. Foto: megaflopp / Shutterstock / NTB
HYPERMOBIL ALBUE: Klassisk «overstrekk» i albue, på grunn av fleksibelt ledd. Foto: megaflopp / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er hypermobile ledd?

Hypermobile ledd er en betegnelse på at ett eller flere ledd er mer fleksible enn i den generelle befolkningen. Å ha mer eller mindre hypermobile ledd er veldig vanlig i den generelle befolkningen, det er arvelig og går ofte igjen i familier.

Hypermobile ledd er ikke et problem i seg selv, og skyldes ikke sykdom i de aller fleste tilfeller.

Hvem får hypermobile ledd?

Rundt 10-20% av befolkningen har det man karakteriserer som hypermobile ledd. Det er vanligere i barndom og hos kvinner, samt hos personer fra Asia og Vest-Afrika.

Når hypermobile ledd er en del av et syndrom

Men noen ganger kan hypermobilitet også være tegn på sykdom og da kaller vi det hypermobilitetssyndromer. Det kan være arvelige bindevevssykdommer som Marfan og Ehler-Danlos syndrom. Dette er arvelige tilstander som ikke bare gir hypermobile ledd, men også kan ramme bindevev i hud, sener, blodårer og indre organer.

Kan gi ulemper, men kanskje også noen fordeler

Hypermobile ledd er ikke et problem i seg selv, og trenger ikke undersøkes hos lege i de aller fleste tilfeller. Men det disponerer kanskje for ledd- og muskelsmerter, samt for overtråkk og skade.

Hypermobile ledd kan også være en fordel i noen tilfeller, for eksempel kan musikere med hypermobile håndledd ha mindre plager med smerter i håndregionen enn ikke-hypermobile.

Det har vært spekulert i om hypermobilitet disponerer for leddskade som artrose, men det er ikke sikre holdepunkter for det.

Hvordan finne ut om man har hypermobile ledd?

Man kan lett finne ut om man har hypermobile ledd ved å sammenligne seg med andre. Typisk klarer mennesker med hypermobile ledd å bøye tommelen så langt at den treffer underarmen, og man ser «overstrekk» i albuer og knær. Dette er veldig vanlig hos barn og blir som regel mindre uttalt med økende alder.

Hva gjør man hvis man har hypermobile ledd?

Hvis man har hypermobile ledd trenger man i utgangspunktet ikke gjøre noe spesielt. Det er kanskje lurt å ha et litt bevisst forhold til det, i den forstand at man ikke skal strekke og tøye unødvendig mye i de leddene med hypermobilitet, men heller sørge for å styrke muskulatur rundt disse leddene.

Aktivitet er bra, men hvis man for eksempel skal bære tunge poser, kan det være lurt å bære «aktivt», altså med aktivert muskulatur i armer og hender, heller enn å la de tunge posene bare «henge» i hendene, som medfører unødvendig strekk på leddene.

Når bør man oppsøke lege?

Om man er plaget med leddsmerter over tid skal man snakke med lege. Om årsaken er hypermobilitet er trening og fysioterapi behandlingen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer