Ettersom vi blir eldre skjer det endringer i skjelettet vårt. Beinvevet inneholder mindre kalsium, blir sprøere og har lettere for å knekke eller synke sammen. Hos noen blir dette så uttalt at de utvikler beinskjørhet, på fagspråk kalt osteoporose.
Tre risikogrupper
En beintetthetsmåling måler tettheten av beinmineraler i skjelettet. Det er ikke anbefalt å gjøre rutinemessige målinger av beintettheten.
Personer som tilhører følgende tre risikogrupper anbefales måling av beintettheten:
- De som har brukt kortisontabletter i mer enn tre måneder.
- Kvinner etter overgangsalderen som har hatt et lavenergibrudd. Lavenergibrudd er et brudd som oppstår uten at det har vært et stort traume. Det kan for eksempel være et spontant sammenfall av ryggvirvlene, hoftebrudd- eller brudd på underarmen etter et mindre fall, eller brudd på ribbeinet på grunn av hoste.
- Kvinner etter overgangsalderen som har to eller flere av følgende risikofaktorer: tidlig overgangsalder, lav vekt og/eller betydelig vekttap hos normalvektige, røyking, falltendens, arvelighet, eller andre tilstander som kan påvirke risikoen for brudd som sykdom eller medisin.

Lårhalsbrudd, hoftebrudd
Hvordan måles beintettheten?
De fleste steder som måler beintettheten bruker utstyr som baserer seg på røntgen.
Den røntgenbaserte metoden (DXA-måling) har veldig høy presisjon, og kan måle endringer i beinmasse ned mot to til tre prosent.
Denne undersøkelsen bruker svak røntgenstråling og er ufarlig. Undersøkelsen varer omkring ti til femten minutter.
Hva er beinskjørhet?
Beinvev nedbrytes og dannes hele tiden i skjelettet vårt. Når du er ung, lager du nye beinceller raskere enn de gamle forsvinner. Med alderen skjer det motsatte. Da brytes beinvevet ned raskere enn du lager nytt. Beinvevet blir svakere og mer porøst, med mindre kalsiuminnhold og endret struktur. Da øker risikoen for lavenergibrudd.
Ved beinskjørhet er beinmassen redusert til et nivå under en definert grenseverdi.
Den langt viktigste årsaken til beinskjørhet er mangel på kjønnshormonet østrogen hos kvinner i overgangsalderen. Østrogen påvirker balansen mellom nydannelse- og nedbrytning av ben. Mindre fysisk aktivitet hos eldre kan også være en medvirkende årsak til beinskjørhet.

Sju styrkeøvelser du kan gjøre i stua
Risikofaktorer for beinskjørhet
Det er mange risikofaktorer for beinskjørhet. Noen kan påvirkes, andre kan ikke. Kjente risikofaktorer er:
- Kvinnelig kjønn. Kvinner har nesten dobbelt så stor risiko for hoftebrudd sammenlignet med menn, og utvikler oftere beinskjørhet.
- Høy alder. Jo høyere alder, jo større risiko har man for å utvikle beinskjørhet og brudd.
- Tidlig overgangsalder. Overgangsalder før 45 års alderen øker risikoen.
- Arv. Nær familie med osteoporose øker risikoen. Risikoen øker også hvis for eksempel mor har hatt hoftebrudd.
- Høyde. Høye personer har noe høyere risiko for brudd.
- Sykdommer i fordøyelseskanalen som cøliaki og Chrons sykdom reduserer opptaket av næringsstoffer og øker risikoen for beinskjørhet.
- Fysisk inaktivitet er en risikofaktor hos både kvinner og menn.
- Lav vekt, vekttap og muligvis vektsvingninger gir økt risiko for brudd.
- Langvarig kortisonbehandling reduserer beintettheten og øker risikoen.
- Falltendens. Høy alder, svak muskelstyrke, dårlig syn, dårlig balanse, beroligende medisiner, sovemedisin, løse tepper og dårlig belysning påvirker risikoen for fall.
- Røyking reduserer beintettheten hos både kvinner og menn. Høyest risiko for hoftebrudd har tynne, røykende kvinner.
- Høyt alkoholforbruk.
- Lite sol. Dette henger sannsynligvis sammen med omsetningen av vitamin D.

Seks ting du bør vite når du bruker medisinen prednisolon
Slik forebygger du beinskjørhet
Spis sunt og variert, og sørg for at du får nok kalsium og vitamin D. Gode kilder til kalsium finnes i meieriprodukter som melk og yoghurt, og mørkegrønne grønnsaker som spinat. Det anbefales å ta vitamin D som tilskudd om vinteren. Det er imidlertid viktig at du ikke tar for mye, verken kalsium eller vitamin D, da dette kan føre med seg uønskede bivirkninger.
Vektbærende trening som gåturer eller jogging kan styrke skjelettet. Styrketrening er også en god idé, og for eldre er det viktig å trene balansen for å forebygge fall.
Stump røyken, og reduser alkoholforbruket. Både røyking og alkohol gir tap av beinvev.
For eldre som bor i sykehjem kan hoftebeskyttere forebygge hoftebrudd.
Les mer om behandling av beinskjørhet her.