Hva er leddbånd?

Leddbånd binder bein til bein, og sørger for å holde leddene dine stabile og i rett stilling.

LEDDBÅND I ANKEL: De hvite strukturene er leddbånd. Sørger for stabilitet i leddene. Illustrasjon: kit1114 / Shutterstock / NTB
LEDDBÅND I ANKEL: De hvite strukturene er leddbånd. Sørger for stabilitet i leddene. Illustrasjon: kit1114 / Shutterstock / NTB Vis mer

Leddbånd er bånd som består av kjempesterkt bindevev, men som likevel er litt fleksibelt. Leddbånd støtter og forbinder ulike ledd. Uten leddbånd ville leddene lett gått ut av stilling. Menneskekroppen har omtrent 900 leddbånd. (2)

Leddbånd kalles ligament på det medisinske fagspråket.

Hva gjør leddbånd?

Leddbånd er kryssende bånd som binder bein sammen med bein, og sørger for at ledd holder seg stabile og hindrer at bevegelsen går ut over vanlige leddutslag.

I ankelen og foten din har du mange leddbånd som sørger for normal bevegelse i foten når du går, løper og hopper. Leddbåndene sørger for at du ikke skader deg og at du tråkker for langt inn eller utover. Hvis man likevel får et kraftig overtråkk kan noen leddbånd skades og rives av.

Bilder

Her ser du anatomiske illustrasjoner av ulike leddbånd i ankel, kne, fot og skulder. Klikk på bildene for større versjon:

Avrevne leddbånd i ankelen etter overtråkk. Illustrasjon: rob9000 / Shutterstock / NTB
LEDDBÅND I KNEET: Korsbåndene ligger inne i kneleddet. Sidebåndene på hver side av kneleddet. ILLUSTRASJON: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.
LEDDBÅND I ANKEL: Særlig leddbåndene på utsiden av ankel og fot er utsatt for overtråkk og leddbåndskade. Foto:
Leddbånd i skulderen markert med gul-hvit farge. Sener er blå-hvite. Illustrasjon: Andrea Danti / Shutterstock / NTB

Kneleddet har fire viktige leddbånd. Et på hver side av kneet og to korsbånd som går diagonalt på kryss mellom front og baksiden i kneet. Disse leddbåndene stabiliserer kneet og unngår bevegelser for langt til høyre og venstre, frem og tilbake.

Hva er forskjell på leddbånd og sener?

Et ledd har både sener og leddbånd. Forskjellen på dem er at leddbånd stabiliserer ledd og sener binder muskler til bein.

  • Leddbånd binder bein til bein.
  • Sener (tendons) binder muskel til bein.

Eksempler på en sene som er lett å kjenne utenpå kroppen er akillessenen. Det er den største senen i kroppen. Akillessenen binder sammen leggmusklene til hælbeinet.

Skader på leddbånd

Leddbånd kan skades ved helt eller delvis avrivning, eller forstrekkning. Her er noen eksempler:

Overtråkk er en av de vanligste leddbåndskadene. Skaden skjer når foten vris. Ofte gir et overtråkk bare en lettere forstuning med rifter og skader i leddkapselen. En mer alvorlig skade der også leddbånd blir skadet kalles forvridning. Dette gir smerte, hevelse, bloduttredelse, ansamling av blod i leddet, eventuelt unormal bevegelighet og ustøhet i leddet. (7) Som oftest er det leddbåndene på den utvendige siden av foten som blir skadet. De innvendige leddbånedene kan også skades.

RUPTUR AV LEDDBÅND: Hoven fot etter avrivning av leddbånd. Foto: Heike Brauer / Shutterstock / NTB
RUPTUR AV LEDDBÅND: Hoven fot etter avrivning av leddbånd. Foto: Heike Brauer / Shutterstock / NTB Vis mer

Kneet er også utsatt for leddbåndskader, og det skjer ofte under idrettsaktivitet. Skaden kan oppstå på grunn av vridning eller på grunn av slag mot kneet. Båndene kan rives over helt eller delvis. Noen ganger rives de løs der de fester seg på beinet, andre ganger sitter riften midt i båndet. Jo kraftigere en kneskade har vært, desto større er sannsynligheten for at ett av leddbåndene er revet helt av, og for at flere leddbånd kan ha blitt skadd samtidig.

Korsbåndskader er en alvorlig type leddbåndskade som krever lang rehabilitering. Noen blir også operert. Både fremre korsbånd og bakre korsbånd kan bli skadet.

BEHANDLING: Akutt førstehjelp innebærer å stoppe aktiviteten, kompresjon, is og å heve den skadede kroppsdelen. Foto Shutterstock/NTB
BEHANDLING: Akutt førstehjelp innebærer å stoppe aktiviteten, kompresjon, is og å heve den skadede kroppsdelen. Foto Shutterstock/NTB Vis mer

Akutt førstehjelp

Ved en leddbåndskade er RICE-prinsippet viktig for best mulig tilheling.

Kilder:

1) Healthline.com: Ligament vs. tendon 2) Physio-peda.com 3) NCBI.gov: What are ligaments? 4) Lommelegen: Leddbåndskader i kneet 5) Store medisinske leksikon: Leddbånd 6) Skadefri.no: Leddbåndskader i kne 7) SML.no: Forvridning