Hva er hallux valgus?

En svært vanlig fottilstand som kan gi smerter.

HALLUX VALGUS PÅ 1 MINUTT: Dette er symptomene, årsakene og rett behandling til hallux valgus. Video: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hallux valgus betyr skjev stortå. På engelsk kalles tilstanden bunions.

Hallux valgus er en skjevstilling av stortåen, der beinet innenfor stortåen peker inn mot de andre tærne. Hallux betyr stortå, mens valgus betyr «vridd over».

Denne tilstanden er svært vanlig, og forekommer oftere hos kvinner enn menn.

Hvorfor får noen hallux valgus?

Det er flere faktorer i utviklingen av hallux valgus, uten at man kan si at man har funnet den nøyaktige årsaken:

  • Arv og medfødt anatomi. 70 % av de som utvikler hallux valgus har et familiemedlem med tilstanden, derfor er genetisk komponent den vanligste årsaken. (2)
  • Overbelastning og skader i foten
  • revmatisk artritt (leddgikt) gir sannsynligvis økt risiko for å utvikle hallux valgus.
  • For små eller smale sko og høyhælte sko kan bidra til utviklingen av hallux valgus. Feil skotøy har en betydning ved de fleste fotplager, men om det forårsaker hallux valgus, eller bare bidrar til utviklingen for de som allerede er arvelig disponert, er ikke godt nok kartlagt.

Symptomer på hallux valgus

Stortåen står skjevt inn mot nabotåa. På utsiden av stortåens grunnledd vil det bli en kul. Det er ikke alle som har hallux valgus som har symptomer eller plager, men hos noen kan denne kulen bli hoven, rød og øm. Smerter kan komme periodevis eller være konstant.

Det er også vanlig at huden her blir fortykket og misfarget på grunn av mer trykk og gnisning fra skotøy. Det er ikke uvanlig å utvikle liktorner som følge av dette.

Stortåen kan også kjennes mer stiv og bli mindre bevegelig.

LETT GRAD: Kulen på utsiden av stortåen kan bli øm og hoven. Foto: Shutterstock / NTB
LETT GRAD: Kulen på utsiden av stortåen kan bli øm og hoven. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
UTTALT HALLUX VALGUS: Skarp kul på utsiden. Å ha på seg vanlige sko er smertefullt. Foto: Shutterstock/NTB
UTTALT HALLUX VALGUS: Skarp kul på utsiden. Å ha på seg vanlige sko er smertefullt. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Kan det være noe annet?

Hallux valgus er egentlig ganske lett gjenkjennelig, men det er noen andre tilstander det kan forveksles med.

Hvordan lindre smerter?

  • Bruk vide sko med lav hæl og myk såle
  • Ved smerter kan du legge på en ispose i opp til 5 minutter av gangen
  • En fotterapeut kan gi gode råd og hjelpe deg med tøying.
  • Hvis du har ømme punkter under føttene, prøv å polstre disse med ulike pads, eller bruk såler
  • Hvis du er overvektig, vil du sannsynligvis få mindre smerter hvis du går ned i vekt
HALLUX VALGUS: Svekkelse av leddkapsel, skjevheter og feilstillinger i ben, feilbelastning og drag fra bøyesener gjør at stortåen tipper over i valgus. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
HALLUX VALGUS: Svekkelse av leddkapsel, skjevheter og feilstillinger i ben, feilbelastning og drag fra bøyesener gjør at stortåen tipper over i valgus. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Operasjon kan hjelpe noen

Kirurgi kan være aktuelt ved langvarige smerter, og når andre tiltak over tid ikke hjelper.

– Kirurgi er et alternativ når tilstanden fører til vedvarende smerter og ubehag, som hemmer pasienten i sine daglige gjøremål. Man bør ha forsøkt andre tiltak som skokorreksjoner og milde smertelindrende medikamenter før kirurgi, har klinikksjef ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, Lars Vasli fortalt til Lommelegen.

Det finnes flere ulike metoder å operere på ved hallux valgus. Vasli forklarer at den metoden som benyttes mest i dag, er Chevron osteotomi.

Feilstillingen korrigeres. Dette innebærer som regel at første mellomfotsben kuttes over, og stillingen på stortåen blir rettet opp. Hvis pasienten har en stor og øm benkul på innsiden av stortåens grunnledd, blir denne samtidig meislet bort. De fleste får en gips etter operasjonen, det vil være ganske vondt og du vil trenge smertestillende medisiner.

– Foten bør kunne brukes til normal gange uten halting etter cirka tre måneder, sier Vasli.

To av tre blir fornøyde

Men ikke alle har god effekt av operasjonen, og det kan oppstå komplikasjoner.

– Noen opplever smerter etter endret belastning i leddet etter operasjonen samt eventuelle nerveskader som kan gi mye plager i foten, forteller Vasli.

Statistikk viser at to av tre er helt fornøyd etter en hallux valgus-operasjon. Ulike internasjonale studier viser at 50–90 prosent av pasientene er fornøyd etter inngrepet, og at det er de nyeste kirurgiske metodene som gir best resultat.

I noen tilfeller kommer kulen tilbake, og hos noen kan man oppleve stivhet eller at bruddet gror feil.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer