Hva er forskjell på leddbånd og sener?

Den ene skal stabilisere ledd, den andre binder muskel til skjelett.

LEDD: Et ledd har både leddbånd (markert som gulhvite) og sener (markert som blåhvite). Illustrasjon: Andrea Danti / Shutterstock / NTB
LEDD: Et ledd har både leddbånd (markert som gulhvite) og sener (markert som blåhvite). Illustrasjon: Andrea Danti / Shutterstock / NTB Vis mer

Et ledd har både sener og leddbånd. Forskjellen på dem er at leddbånd stabiliserer ledd og sener binder muskler til bein.

  • Leddbånd binder bein til bein.
  • Sener binder muskel til bein.

Hva er leddbånd?

Leddbånd er flate forsterkningsbånd som binder sammen bein med bein, består av kjempesterkt bindevev, men som likevel er litt fleksibelt. Leddbånd støtter og forbinder ulike ledd. Uten leddbånd ville leddene lett gått ut av stilling. Menneskekroppen har omtrent 900 leddbånd. (2)

Leddbånd kalles ligament på det medisinske fagspråket.

Eksempler på leddbånd er fremre og bakre korsbåndene i kneet, og leddbåndene på utside og innside av kneet. Alle ledd støttes av leddbånd.

Hva er sener?

Sener er vevet som binder musklene til bein. Dette vevet er også veldig sterkt og består av bindevev. Sener overfører muskelkraften til knokkelen. Sener er oftest rørformet, men det er unntak. På bildet av skulderen (øverst i saken) ser du sener med ulike former.

Eksempler på en sene som er lett å kjenne utenpå kroppen er akillessenen. Det er den største senen i kroppen. Akillessenen binder sammen leggmusklene til hælbeinet.

Sene kalles tendo på latinsk.

Bilder

Her ser du anatomiske illustrasjoner av ulike leddbånd og sener i ankel, kne, fot og skulder. Klikk på bildene for større versjon:

Avrevne leddbånd i ankelen etter overtråkk. Illustrasjon: rob9000 / Shutterstock / NTB
FOT OG ANKEL: Her ser du rørformede sener, og leddbånd som flatere strukturer. Illustrasjon: Medical Art Inc / Shutterstock / NTB
LEDDBÅND I ANKEL: Særlig leddbåndene på utsiden av ankel og fot er utsatt for overtråkk og leddbåndskade. Foto:
LEDDBÅND I KNEET: Korsbåndene ligger inne i kneleddet. Sidebåndene på hver side av kneleddet. ILLUSTRASJON: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.

Akutt førstehjelp

Ved en leddbåndsskade og seneskader er RICE-prinsippet viktig for best mulig tilheling. Ved større skader kan det være nødvendig å oppsøke legevakt/skadeakutt for å utelukke bruddskader, korsbåndskader eller seneskader som krever kirurgi.

LES OGSÅ: Hvordan behandle overtråkk og forstuing?

Skader i leddbånd og sener

Les mer om ulike skader i leddbånd og sener:

Kilder:

1) Healthline.com: Ligament vs. tendon 2) Physio-peda.com 3) NCBI.gov: What are ligaments? 4) Lommelegen: Leddbåndskader i kneet 5) Store medisinske leksikon: Leddbånd 6) Skadefri.no: Leddbåndskader i kne 7) SML.no: Forvridning