Halebeinssmerter

Smerter i halebeinet oppstår ofte etter skade eller fødsel.

HALEBEINET: Plassert nedenfor ryggraden. Du kjenner beinet som regel når du sitter eller ligger på ryggen på hardt underlag. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
HALEBEINET: Plassert nedenfor ryggraden. Du kjenner beinet som regel når du sitter eller ligger på ryggen på hardt underlag. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Halebeinssmerter gir typisk symptomer som er skjærende og vedvarende smerter fra halebeinsregionen, som gjerne provoseres ved fysisk aktivitet. Halebeinssmerter kalles coccygodyni på det medisinske fagspråket.

Årsaker

Den vanligste årsaken til halebeinssmerter er traumer. En skade eller ulykke kan være foranledning til at smertene oppstår.

– Oftest er det en episode pasienten husker svært godt at utløste plagene, men også mindre småtraumer kan over tid utvikle halebeinssmerter. En liten del av pasientene kan utvikle dette uten at man kan påvise noen tilbakenforliggende årsak, sier Gard Anderssen, lege i spesialisering ved Ortopedisk og Traumatologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus.

Det er vanlig å ha smerter i halebeinet dersom du har fårr et slag i det området, men det vil vanligvis gå over av seg selv eller noen dager eller uker.

Rask fødsel kan gi halebeinssmerter

Kvinner er mer disponert for å få smerter i halebeinet, noe som kommer av bekkenets utforming generelt. Fødsler er også en av de vanligste årsakene til halebeinsplager.

– Smerter i halebeinet oppstår gjerne ved raske fødsler, eller hvor det er misforhold mellom barnets størrelse og bekkenets anatomi.

Behandlingsmetoder for halebeinssmerter

Ortoped: Gard Anderssen Foto: Privat
Ortoped: Gard Anderssen Foto: Privat Vis mer

Behandlingslogaritmen for halebeinssmerter er putebehandling i opptil seks måneder, i kombinasjon med vanlige betennelsesdempende medisiner.

– Man bruker da puter med utsparing for halebeinet, som avlaster dette under sitting. Etter dette vil det være aktuelt å forsøke injeksjon med steroider i den aktuelle regionen av halebeinet, sier Anderssen.

I studier er det rapportert opp mot 80 prosent gode resultater ved disse behandlingstiltakene.

– De resterende vil man tilby operativ behandling, hvor det smertegivende parti av halebein tas ut.

ORTOPEDEN SVARER: Smerter i og rundt halebeinet, hva kan dette være?

Komplikasjoner etter kirurgi

Som ved all annen kirurgi er operativ behandling assosiert med potensielle komplikasjoner, og man kan heller ikke garantere effekten av inngrepet.

– Studier har vist, litt avhengig av hva som er årsaken til smertene, god effekt hos 60-80 prosent av dem som blir operert, forklarer Anderssen.

Det er ikke farlig å gå med halebeinssmerter, men det er viktig å være klar over at det ikke alltid er halebeinet som er årsak til smerter i dette området.

– I verste fall kan det være alvorlige tilstander, slik som for eksempel kreft i endetarmen.

HALEBEINSSMERTER: Lokalisert i øvre del av setet.Det smertefulle området illustrert med rødt. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
HALEBEINSSMERTER: Lokalisert i øvre del av setet.Det smertefulle området illustrert med rødt. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Kan halebeinssmerter være tegn på noe annet?

Primærsvulster i halebeinet er ekstremt sjelden, det samme gjelder metastaser (kreft som sprer seg til andre deler av kroppen). Tuberkulose finnes nesten ikke i Norge, men det kan forekomme i andre verdensdeler.

Kronisk prostatitt hos menn kan forekomme, skiveprolaps kan også gi smerter i området der halebeinet sitter. Korsryggsykdom kan gi halebeinssmerter, og bør alltid utelukkes, har Rainer Günter Knobloch, overlege ved ryggseksjon ved ortopedisk avdeling, St. Olavs Hospital, tidligere fortalt Lommelegen.

Rektale fistler (fistler i tarmen) kan forekomme og gi mye smerter, som kan kjennes ut som smerter fra halebeinet, og gi sittesmerter. Hemoroiderog analfissurer kan også gi smerter i området der halebeinet er.

– Slike differensialdiagnoser gjelder ikke mer enn 10-20 prosent av alle halebeinsrelaterte smerter, sier Knobloch.

Typisk for de fleste er at de ikke klarer å sitte symmetrisk på et sete, og har problemer med å sitte på harde eller veldig myke (for eksempel en sofa) overflater. Overvektige og undervektige personer er mer utsatt for å få halebeinssmerter, på grunn av økt trykk mot halebeinet ved overvekt, eller økt friksjon i underhudsvevet hos undervektige.

Klassiske symptomer

  • Lokale smerter ved symmetrisk sitting
  • Bedring av smerter ved foroverbøyd sitting
  • Kortvarig, skarp smerte når pasienten reiser seg
  • Defekasjonssmerter (smerter ved avføring)
  • Smerter ved samleie

Revisjoner:

Opprinnelig skrevet i 2016 av Ida H. Bergersen. Revidert 29.03.2021 av Elisabeth Lofthus

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer