Revmatolog svarer:

Er haiketommel grunn til bekymring?

Det handler om genene dine. Noen av oss er rett og slett bare «født sånn».

FLEKSIBELT LEDD: Dette leddet i tommelen kan de fleste bare bevege den andre veien. Foto: 22Images Studio / Shutterstock / NTB
FLEKSIBELT LEDD: Dette leddet i tommelen kan de fleste bare bevege den andre veien. Foto: 22Images Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

«Haiketommel» er en betegnelse på at man kan bøye tommelen lenger bakover enn de fleste kan. Flertallet av oss får rettet tommelen ut til 180 grader, men ikke noe særlig lenger. Likevel, en stor andel av oss, rundt 30%, får bøyd tommelen bakover til 90 grader.

KAN DU GJØRE DETTE? Da har du en haiketommel. Foto: 22Images Studio / Shutterstock / NTB (Tekst Lommelegen)
KAN DU GJØRE DETTE? Da har du en haiketommel. Foto: 22Images Studio / Shutterstock / NTB (Tekst Lommelegen) Vis mer

Hvorfor har noen haiketommel?

Haiketommel er altså et veldig vanlig fenomen i befolkningen. Antageligvis er dette først og fremst en genetisk egenskap, og noen av oss er altså bare «født sånn». Rett og slett en normalvariant, altså.

Noen med haiketommel kan også ha flere hypermobile ledd, men det trenger absolutt ikke være sånn. Mange med haiketommel har ingen tegn til hypermobile ledd for øvrig.

Er haiketommel forbundet med andre revmatiske sykdommer?

Haiketommel er ikke forbundet med revmatisk inflammatorisk sykdom som leddgikt, artrose eller andre revmatiske sykdommer.

Hva gjør man hvis man har haiketommel?

Hvis man har haiketommel trenger man ikke gjøre noe med dette – det trenger ikke undersøkes av lege eller utredes på noen måte.

Hvis man har leddsmerter, kan det være mange ulike årsaker til at man får leddsmerter som sannsynligvis ikke har noe med haiketommelen å gjøre.

Leddsmerter som vedvarer skal undersøkes av lege på vanlig måte, helt uavhengig av om man har haiketommel eller ikke.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer