Epifysiolyse: Løsning av lårbeinet over vekstsonen

Tilstanden gir smerte i hofte, lår eller kne hos barn og unge. Mange feiltolker symptomene som uskyldige voksesmerter, men uten kirurgisk behandling fører epifysiolyse til varige hofteplager.

SMERTER I HOFTEN: Ved hoftesmerter hos unge, uten forutgående skade, bør epifysiolyse utelukkes som mulig årsak. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock.
SMERTER I HOFTEN: Ved hoftesmerter hos unge, uten forutgående skade, bør epifysiolyse utelukkes som mulig årsak. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Med epifysiolyse menes vanigvis «epifysiolysis caput femoris». Det betyr løsning av den delen av lårbeinet som er over vekstsonen (proksimalt - nærmest magen). Sykdommen rammer kun personer hvor skjelettet ikke er ferdig utvokst, det vil si barn og unge. Hos disse er vekstskiven et svakt punkt sammenlignet med resten av en fullmoden knokkel.

Vekstskiven (epifysen) på lårbeinet (femur) ligger mellom lårhalsen og lårbeinshodet. Epifysiolyse kan også oppstå i andre rørknokkler, men da vanligvis etter en skade. Her omtales tilstanden i lårbeinet.

LES OGSÅ: Ulike årsaker til smerter i hoften

Symptomer:

I spesialisthelsetjenesten opplever mange kirurger at en del av disse pasientene kommer senere til behandling enn det som er optimalt. Mange foreldre avfeier muskel- og skjelettsmerter hos barn som ufarlige voksesmerter, særlig fordi smertene kan oppstå uten skade eller uvanlig belastning i forkant. Ved varige smerter bør barn alltid undersøkes av lege.

Her er symptomene:

  • Hoftesmerter: Smerter i hoften er det vanligste symptomet.
  • Knesmerter: Selv om sykdommen sitter i hoftebeinet har 15% kun smerter i kne eller lår. Slike smerter omtales i medisinen som «refererte smerter». Det betyr at personen opplever smerter fra et annet sted enn der sykdommen egentlig er lokalisert. Barn har oftere enn voksne problemer med å angi nøyaktig hvor de har vondt.
  • Halting: Halting på en fot, med redusert bevegelse i hofteleddet.
  • En eller begge sider: Hos 20-40% rammes begge lårbein på en gang. De som kun er rammet på en side har stor sjanse for og senere få tilstanden også på motsatt side.
  • Akutt eller snikende: Symptomene kan komme gradvis snikende helt av seg selv, komme plutselig uten skade eller plutselig etter en skade.

Hvem rammes?

Epifysiolyse rammer barn og unge, hvor skjelettet ikke er ferdig utvokst. Tallene er noe usikre, men mellom 1 av 1000 og 1 av 10.000 barn og unge rammes av sykdommen. Tilstanden er vanligst hos barn mellom 10-16 år. Ofte under vekstspurt i forbindelse med starten av puberteten. Barn med sykelig overvekt har høyere risiko, men tilstanden rammer også normalvektige.

Barn med en del sjeldne sykdommer eller syndromer har også økt risiko for epifysiolyse. Hvis sykdommen oppstår sammen med en av disse tilstandene, betegnes den som sekundær:

LES OGSÅ: Overvekt hos barn

Hva annet kan det være?

Flere andre lidelser kan ligne på epifysiolyse, med smerter i hofte eller knær, og/eller problemer med normal gangfunksjon:

  • Voksesmerter: Epifysiolyse blir ofte avfeid som voksesmerter. Husk at uskyldige voksesmerter ikke skal medføre halting eller annen nedsatt bevegelse.
  • Calvé-Legg-Perthes: Rammer også lårbeinet, men årsaken er manglende blodforsyning. Vanligere hos yngre barn (før pubertet).
  • Barneleddgikt: Særlig ved smerter og hevelse i flere ledd på en gang.7
  • Infeksjon i ledd (septisk artritt): En bakterieinfeksjon i leddhulen kan gi sterke smerter, hevelse og rødhet. Oppstår gjerne etter en skade som har sluppet bakterier inn i leddet, eller samtidig med en annen infeksjon i kroppen.
  • Beinbrudd: Brudd i bekken, hofte, lårbein, eller kne kan gi lignende symptomer. Brudd mistenkes etter en skade med stor energi, for eksempel fall fra høyde. Uforklarlige beinbrudd kan gi mistanke om barnemishandling.
  • Medfødt hofteleddsdysplasi: Kan medføre halting og utvikling av slitasjegikt i hoften i ung alder. I Norge undersøkes alle nyfødte for tilstanden.

Diagnose og behandling

For å utelukke epifysiolyse vil legen bestille røntgen av begge hofter. Hvis legen har sterk mistanke om tilstanden, eller den bekreftes av røntgen, blir barnet henvist til ortopedisk avdeling på sykehus. Her vil det bli planlagt operasjon så snart som mulig, vanligvis med frist innen fire uker. I noen tilfeller må personen opereres innen kort tid, denne vurderingen gjøres av ortopedisk kirurg og avhenger blant annet av graden av feilstilling.

Operasjonen er for å stabilisere lårbeinet. Ved hjelp av en stor skrue holdes alle knokkelens deler sammen, og hindrer ytterligere feilstilling av lårbeinshodet. I noen tilfeller behandles begge sider på en gang. Dette kan også gjøres selv om en side er frisk, fordi sjansen for senere sykdom på den friske siden er såpass stor.

Alvorlig uten operasjon

Uten behandling kan epifysiolyse få alvorlig konsekvenser. Løsner lårbeinshodet, og feilstillingen blir for stor, kuttes denne biten av knokkelen av fra sin blodforsyning og dør (osteonekrose).

En annen alvorlig konsekvens er påvirkning av leddspalten og leddbrusken i hofteleddet, som kan gi slitasjegikt.

Konsekvensen kan bli hofteprotese i ung alder.

HOFTEPROTESE: Uten behandling kan epifysiolyse gi skader på hofteleddet, som på sikt medfører behov for hofteprotese. Her vises røntgenbilde av mann med total hofteprotese på sin høyre side. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock.
HOFTEPROTESE: Uten behandling kan epifysiolyse gi skader på hofteleddet, som på sikt medfører behov for hofteprotese. Her vises røntgenbilde av mann med total hofteprotese på sin høyre side. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Kilder:

  • Kienstra, A. Macias, C. Uptodate: Evaluation and management of slipped capital femoral epiphysis (SCFE). 2018.
  • Kallio, P. Evidence-Based Medicine Guidelines: Hip pain in children. 2016.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer