Dette er frozen shoulder (skulderkapsulitt)

Frossen skulder kan ta flere år å bli kvitt, og rammer flest kvinner mellom 40 og 60 år.

 Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB ScanpixVis mer

Frozen shoulder, eller frossen skulder heter skulderkapsulitt i det medisinske fagspråket. Veldig mange nordmenn plages med skuldersmerter og stadig gjenvendende senebetennelser i skulderen, eller såkalt musearm. Dette er plagsomt, men lar seg som regel behandle. Frossen skulder – eller frozen shoulder – er en beslektet tilstand, men mer alvorlig.

Frossen skulder kan være en invalidiserende tilstand, som vanligvis varer i ett til tre år. Enkelte har hatt symptomer i opptil ti år. Frossen skulder kalles også ofte skulderkapsulitt, og er en betennelse i leddhinnen som omgir skulderleddet, samt ofte i det omgivende bløtvevet. Leddhinnen klistrer seg etter hvert sammen med leddhodet, og det er dette som resulterer i smerter – ofte langvarige.

LES OGSÅ: Bursitt, betennelse i slimposen i skulder

FROZEN SHOULDER: Leddkapselen blir tykk, innskrumpet og uelastisk. Smerter og stivhet er symptomene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FROZEN SHOULDER: Leddkapselen blir tykk, innskrumpet og uelastisk. Smerter og stivhet er symptomene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsak til frossen skulder

- Frossen skulder er en dårlig kjent tilstand i skulderen - og særlig kapsel og leddhinne - som karakteriseres av smerter og betennelse i den første fasen, og bare stivhet i den siste og tredje fasen. Da blir leddkapselen tykk, innskrumpet og uelastisk. I en mellomfase plages pasienten av både smerter og stivhet, forklarer Eirik J. Solheim, professor ved Universitetet i Bergen og overlege i ortopedi ved Aleris Nesttun.

Det finnes flere årsaker til frossen skulder.

- Pasienter med sukkersyke (type 1) er særlig utsatte - og også mennesker med enkelte autoimmuntilstander. Ellers kan frossen skulder opptre etter ulike traumer som slag/støt eller slit i skulderen, beinbrudd og seneoverrivninger. Det kan også opptre etter skulderoperasjoner, forklarer Solheim.

LES OGSÅ: De første symptomene på leddgikt

Frozen shoulder kan være uforklarlig

Eirik J. Solheim, professor ved Universitetet i Bergen og overlege i ortopedi ved Aleris Nesttun Foto: privat
Eirik J. Solheim, professor ved Universitetet i Bergen og overlege i ortopedi ved Aleris Nesttun Foto: privat Vis mer

Hos mange pasienter er årsaken til frossen skulder uforklarlig. Det vil si at plagene har oppstått uten at det har vært skader eller spesielle påkjenninger på forhånd.

-Hvem er mest utsatt for dette?

- Pasientene er vanligvis mellom og 40 og 60 år og kvinner er mer utsatte enn menn, sier Solheim.

Frossen shoulder kan ta tid å oppdage, for symptomene kommer ofte snikende. For de som plages med stive skuldre kan det derfor ta lang tid å få en diagnose.

Symptomene er smerter som oftest er snikende, og gradvis tilstivning av skulderen. Etterhvert blir smertene mindre fremtredende, og tilstede helst dersom man prøver å bevege skulderen utover det den stramme leddkapselen tillater. Dette skjer ofte ved brå og uforutsette bevegelser, sier Solheim.

Han påpeker at frossen skulder er en svært alvorlig tilstand.

- Hvor alvorlig er frossen skulder i forhold til en senebetennelse?

- Frossen skulder er oftest mer invalidiserende - særlig for dem som er avhengige av å kunne bruke hender og armer i høyden, som for eksempel håndverkere. En frossen skulder er også mer langvarig og vanskeligere å behandle enn en senebetennelse.

LES OGSÅ LEGESVAR: Kortisonkur for skulderen

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Oppsøk lege tidlig forutredning av frozen shoulder

For å behandle en frossen skulder er det viktig at man går til lege så fort man får en mistanke om at noe er galt.

- Dersom man kommer tidlig til, allerede i betennelsesfasen, kan kortisoninjeksjoner forkorte sykdomsforløpet. Smertestillende og antiflogistika har symptomatisk effekt, men endrer ikke forløpet. Fysioterapi vil oftest bare øke plagene og inflammasjonen i den tidlige fasen, men er nyttig når skulderen (vanligvis etter noen år) spontant ofte vil “tine opp”.

En frossen skulder kan nemlig vare i flere år. Og siden fysioterapi ofte kan gjøre vondt verre, er det viktig å få en riktig diagnose før man starter behandling. I noen få tilfeller anbefales kirurgi.

- Kirurgi kan gi umiddelbar bedring eller normalisering av bevegeligheten i den kalde fasen når smertene er på retur. Det er helst aktuelt hos pasienter som ikke aksepterer å gå med en stiv skulder – for eksempel håndverkere som risikerer å falle helt ut av arbeidslivet mens de venter på en spontan normalisering - som kan ta flere år. I noen tilfeller kommer den aldri, sier Solheim.

Før antok man at alle med frossen skulder ville bli bra av seg selv, men det er ikke nødvendigvis tilfelle.
- Man har tidligere antatt at alle “blir bra av seg selv” etter 2-3 år, men vi vet nå at det i endel tilfeller tar lengre tid og at noen aldri gjenvinner normal bevegelighet. Noe prosent får samme plager i motsatt skulder etter noen år og i sjeldne tilfeller kan det komme tilbake i samme skulder, sier Solheim.

Dette er de vanligste skulderplagene og tilstandene som rammer skulderen. Legene Naeem, Wasim og sykepleier Elisabeth ser nøyere på skulderleddet. Vis mer

Lang sykmelding

Mange blir sykmeldt over lang tid på grunn av sykdommen frossen skulder.
- Pasienter som har lette kontoroppgaver, det vil si sitter foran en PC, vil kanskje bare trenge sykemelding de første månedene når smertene er på det verste. Mens en brannmann, elektriker eller offshorearbeider ikke vil kunne gå tilbake i arbeid før normal bevegelighet er gjenvunnet - og det kan ta flere år.

LES OGSÅ LEGESVAR: Rett på uføretrygd?

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Gard Kristian Anderssen

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Send inn spørsmål

Symptomer på frozen shoulder:

 • Smerter og nedsatt funksjonalitet i skulder og ofte arm. Når leddet blir strammere og stivere vil enkle bevegelser, som det å heve armen, bli vanskelig.
 • Betydelige smerter i hvile og om natta. Vanskelig for å ligge på den vonde skulderen.
 • Smertene er lokalisert til skulderen og utsiden av overarmen.
 • Noen kan oppleve strålesmerter helt ned i underarmen.
 • Sterkt nedsatt bevegelighet i skulderen. Problemer med å kle på seg og med å løfte armen over skulderhøyde.
 • Bevegeligheten er redusert i alle retninger.
 • I noen tilfeller kan man være ute av stand til å bevege skulderen i det hele tatt.

LES OGSÅ LEGESVAR: Frozen shoulder og smerter andre steder

Behandling:

 • Kortisoninjeksjoner og medikamentell behandling
 • Fysioterapi: I mange tilfeller kan for intensiv fysioterapi forverre tilstanden. Imidlertid kan fysioterapi ha god effekt når smertene stabiliserer seg.
 • Ergoterapi
 • Kirurgi
 • Treninger/øvelser på egenhånd kan forebygge.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: Helsenorge.no, UiB, Tidsskrift for Den norske legeforening