Derfor får du kramper i beina

Kramper i beina kan være svært ubehagelig. Det er flere årsaker som kan gi muskelkrampe, men det er sjeldent forårsaket av alvorlig sykdom.

KRAMPER I BEINA: Krampene kan oppstå om natta mens du sover, og er ofte lokalisert til leggen. Vondt, men hos de aller fleste er det ufarlig. Foto: Zyn Chakrapong / Shutterstock / NTB
KRAMPER I BEINA: Krampene kan oppstå om natta mens du sover, og er ofte lokalisert til leggen. Vondt, men hos de aller fleste er det ufarlig. Foto: Zyn Chakrapong / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er kramper i beina

Musklene våre har mulighet til å trekke seg sammen – en såkalt muskelkontraksjon, og denne evnen til å trekke seg sammen er helt avgjørende for at vi kan bevege oss.

Normalt når vi ønsker å gjøre en bevegelse går det en nerveimpuls til musklene som får cellene i muskelen til å trekke seg sammen. Det finnes flere måter å utløse en muskelkontraksjon på, men nerveimpuls er det vanligste.

Årsaken til at man får kramper i beina er at en muskel, eller en muskelgruppe, plutselig strammer seg kraftig, og muskelstramningen vil ikke opphøre. Denne strammingen av muskelen kommer plutselig og av seg selv, og ikke som et resultat av planlagt muskelkontraksjon i forbindelse med en bevegelse. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Leggsmerter – hva kan være årsaken?

LEGGKRAMPE: Krampe i leggen er, som bildet illustrerer, sammentrekning av en eller flere leggmuskler. Foto: Midas Anim / Shutterstock / NTB scanpix
LEGGKRAMPE: Krampe i leggen er, som bildet illustrerer, sammentrekning av en eller flere leggmuskler. Foto: Midas Anim / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hvor og når kan man få krampe

Man kan få krampe i hele beinet, men det er vanligst å få i leggen. Krampene kan oppstå hele døgnet, men oftest oppstår det på kvelden og når man hviler, slik som ved søvn. (2, 3)

image: Rastløse ben

Rastløse ben

Årsak

Akkurat hva som forårsaker de ufrivillige krampene vet man ikke. Det er flere årsaker som kan gi krampe, men de vanligste årsakene til ufrivillige kramper i beina er helt ufarlige.

Noen årsaker som kan gi kramper i beina er:

image: Muskellosjesyndrom

Muskellosjesyndrom

Symptomer

Som regel er krampen lokalisert i leggene, men kan også oppstå i låret. Krampene er oftest ensidig. Krampen kommer brått på og ofte uten noen forvarsel. Den gir plutselige smerter samtidig som man kjenner – og noen ganger kan se, en muskelsammentrekningen.

Vanligvis varer krampen i sekunder til minutter, den kan vare så lenge som 10 minutter. Når krampen stopper kan man i ettertid oppleve sårhet i den aktuelle muskelen eller muskelgruppen. Denne sårheten går som oftest fort over, men kan vare opptil 24 timer. (2, 3)

LES OGSÅ: RICE-metoden

LEGGKRAMPE HOS GRAVIDE: Leggkramper er vanlig i graviditeten, uten at man helt vet årsaken til dette. Foto: PR Image Factory / Shutterstock / NTB scanpix
LEGGKRAMPE HOS GRAVIDE: Leggkramper er vanlig i graviditeten, uten at man helt vet årsaken til dette. Foto: PR Image Factory / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Varighet

Vanlig varighet på ufarlige kramper i beina er sekunder til ti minutter. (2, 3)

Behandling

Krampene kan lindres ved å gni/massere muskelen, eller ved å reise seg og belaste foten.

Krampene skal gå over av seg selv også uten tiltak, og skal som nevnt over ikke vare mer enn 10 minutter. Det er derfor som regel lite hensiktsmessig å ta smertestillende mot krampene, da krampene skal være over før de smertestillende medisinene har fått tid til å virke.

Hvis det er en utløsende årsak til krampene som kan behandles, eksempelvis mangel på et salt i blodet, vil behandling av underliggende tilstand hjelpe over tid mot krampene. (2, 3)

image: Myter om magnesium: Trenger du tilskudd?

Myter om magnesium: Trenger du tilskudd?

Kan kramper forebygges

Tilskudd av magnesium er ofte gitt som et forebyggende råd mot kramper i beina. Ved kramper av ukjent årsak vil ikke tilskudd av magnesium hjelpe. Magnesium vil bare hjelpe mot kramper hvis kroppen faktisk mangler magnesium.

Det er dessverre lite god forskning på hvordan man kan forhindre kramper av ukjent årsak. Noen studier viser at vitamin B kompleks kosttilskudd muligens kan ha en forebyggende effekt.

Trening, særlig hvis man blir dehydrert, kan gi kramper i beina. Hvis man er plaget med kramper i beina i forbindelse med trening, kan man forsøke å drikke godt før treningen og strekke lett og forsiktig ut de aktuelle musklene. (2, 3)

TRENING OG LEGGKRAMPE: Muskeltretthet i forbindelse med trening, som for eksempel løping, er en vanlig årsak til leggkrampe. Foto: Sunset Paper / Shutterstock / NTB scanpix
TRENING OG LEGGKRAMPE: Muskeltretthet i forbindelse med trening, som for eksempel løping, er en vanlig årsak til leggkrampe. Foto: Sunset Paper / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Når bør lege oppsøkes

Ved sterke smerter i foten med varighet over 10 minutter bør lege kontaktes.

Hvis det er flere symptomer til stede enn bare kramper i beinet, bør lege oppsøkes. Ufarlige leggkramper skal ikke skal gi andre symptomer. (2, 3)

Hva annet kan det være

Som regel er kramper i beina helt ufarlig. Men en sjelden gang kan krampen være et symptom på en mer alvorlig underliggende årsak. Eksempler på slike tilstander er ALS, MS, skrumplever, stoffskiftesykdom, diabetes og trange blodårer i beina – røykebein, disse tilstandene kan gi leggkramper som ett av symptomene.

Leggkramper sammen med andre symptomer, skal alltid undersøkes av lege. (2, 3, 4)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

1) Store medisinske leksikon, Musklene 2) Helsenorge.no, Leggkramper 3) Helsebiblioteket.no, Leggkramper 4) Helsebiblioteket.no, Åreforkalkning i beina – røykebein

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål