Bursitt i hælen, slimposebetennelse

Smerter i hælen som forverres ved trykk fra sko, rødhet og hevelse, eller en myk kul kan være symptomene.

STOR KUL: Slimpose i hælen med stor hevelse hos mann på 65 år. Ikke alle bursitter i hælen gir stor hevelse, men det kan likevel være smertefullt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STOR KUL: Slimpose i hælen med stor hevelse hos mann på 65 år. Ikke alle bursitter i hælen gir stor hevelse, men det kan likevel være smertefullt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bursitt i hælen er en betennelse i en slimpose og kalles retrocalcanal bursitt på det medisinske fagspråket. Det er to forskjellige slimposer i hælen. Du har en liten innenfor akillessenen, og en litt større som ligger utenpå hælen. Begge disse to slimposene kan bli betente og medføre smerter.

SLIMPOSENE: Her ligger de to slimposene du har i hælområdet, begge kan bli betente. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SLIMPOSENE: Her ligger de to slimposene du har i hælområdet, begge kan bli betente. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er bursitt?

Slimposene (bursa) har som funksjon å lette bevegelsene i sener og muskler som går over dem. Skade eller irritasjon av selve slimposen eller i en sene, muskel eller et ledd som står i forbindelse med slimposen, kan føre til overproduksjon av væske i slimposen, og man kan kjenne en liten eller større hevelse i leddet. (4)

Bursitt i hælen er nokså vanlig, mens andre kan oppleve slimposebetennelse andre steder i kroppen som gir knesmerter, skuldersmerter eller hoftesmerter.

Symptomer på bursitt

Symptomer ved bursitt kan være:

 • Smerte eller ømhet på baksiden av hælen
 • Det kan gjøre vondt i hælen når man belaster ankelleddet, og noen vil halte for å unngå å bøye leddet.
 • Smerten kan bli verre ved gange, løping eller ved å berøre området
 • Smerten kan bli verre ved å gå på tå
 • Hevelse, kan kjennes som en myk og eventuelt noe bevegelig kul
 • Noen ganger kan huden på hælen bli rød og kjennes varm ut. (3)

Årsak til bursitt

Noen ganger finner man ikke ut som forårsaker betennelsen. Men ofte er årsaken en overbelastning over tid, ved repetive bevegelsesmønstre. For eksempel mye gange, trening, hopping eller løping – særlig mye løping i oppoverbakke, kan være årsak. Plutselig og brå økning av aktivitetsnivå, uten gradvis opptrening eller langvarig trykk mot hælen eller dårlig tilpasset sko er en annen årsak.

Hælbenet er en stor knokkel som sitter nederst og bakerst i foten. Ved Haglunds hæl har den bakre og øvre siden av knokkelen en skarpere vinkel enn normalt (se illustrasjon i saken om haglunds hæl.). Denne anatomiske normalvarianten er relativt vanlig, men gjør deg noe mer utsatt for bursitt i hælen. (2,3,5)

Kan det være noe annet?

Når bør jeg kontakte lege?

Kontakt lege hvis tilstanden ikke går over av seg selv, etter å ha prøvd hvile og avlastning og unngått aktiviteter som gjør vondt.

Diagnosen

Lege eller fysioterapeuten vil undersøke deg og basert på symptomer og kliniske funn er ofte nok for å sette en diagnose. Røntgen eller MR er sjeldent nødvendig.

Behandling av bursitt

Ved bursitt er det viktig å avlaste leddet, unngå eller redusere aktivitet som har irritert leddet.

 • Avlast leddet, unngå aktivitet som gir smerter
 • En ispose kan dempe smertene
 • Smertestillende og betennelsesdempende medisiner NSAIDs kan hjelpe, snakk med legen om dette, ikke alle kan bruke disse medisinene. Disse medisinene finnes også i form av salve du kan smøre direkte på hælen.
 • Bruk sandaler eller annet skotøy som ikke utøver press på hælen.
 • Henvisning til fysioterapi. En fysioterapeut kan gi råd og veiledning om opptrening og aktivtetsnivå. Du kan også få øvelser som forbedrer bevegelighet, funksjon og styrke i ankel etter betennelsen har dempet seg. Kartlegging av biomekaniske faktorer og feilstillinger som kan ha medført at tilstanden oppstod.
 • Kortisonsprøyte kan være aktuelt hvis ikke betennelsen går over av seg selv.
 • Legen kan også i enkelte tilfeller drenere ut veske via en kanyle, hvis hevelsen blir stor og smertefull.
 • Hvis en infeksjon har forårsaket bursitt (svært sjeldent), er antibiotikabehandling aktuelt. (1,2,3,4,5)

LES OGSÅ: Leddsmerter: Hva kan være årsaken?

Prognose

Bursitt i hælen blir som regel bedre etter noen uker med avlastning og riktig behandling.

Sammendrag

 • Vi har to slimposer i hælen som kan bli betente
 • Årsaken er ofte ukjent, men kan være overtrening eller andre tilstander.
 • Som regel går betennelsen over av seg selv med avlastning
 • Vedvarer tilstanden bør du oppsøke lege
 • Prognosen er god, de fleste blir bedre etter et par uker.

Kilder

1) Legevakthåndboken – bursitt 2) Healthline – bursitis ankle 3) Medlineplus.gov Bursitis of the heel 4) Lommelegen - bursitt 5) Lommelegen - hælsmerter

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer