Baker cyste

En kul bak kneet som gjør det vanskelig å bøye kneet helt, for eksempel å sitte på huk.

KUL BAK KNEET: Har du en slik hevelse eller kul bak kneet er det gjerne Bakers cyste. Illustrasjon NTB Scanpix / Shutterstock.
KUL BAK KNEET: Har du en slik hevelse eller kul bak kneet er det gjerne Bakers cyste. Illustrasjon NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

En bakercyste vil si at endel av leddhinnen på innsiden av leddkapselen har presset seg ut, gjennom et svakt punkt i knehasen.

Årsak

Bakercyster oppstår ofte som et resultat av en annen sykdom i kneet, for eksempel leddgikt, leddmus, slitasjegikt eller meniskskade.

Symptomer og tegn

En elastisk kul som kan kjennes i knehasen. Størrelsen vil variere. Det kan være vanskelig å bøye kneet helt, for eksempel å sitte på huk.

Behandling

Hvis du har en kul i knehasen, er det viktig å finne årsaken til den. Kontakt lege. Selve cysten kan fjernes, men den kommer ofte tilbake hvis årsaken ikke er behandlet.

(Denne saken ble oppdatert med bilder og lenker av sykepleier Elisabeth Lofthus 16.10.2018)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer