Medisinsk betegnelse: albueluksasjon.
Når albuen går ut av ledd kan det skje helt eller delvis. Som regel er skademekanismen fall på strak arm med påfølgende vridning. Albuen kan gå ut av ledd hvis den bøyes kraftig bakover, for eksempel ved fall på utstrakt hånd eller i en bilulykke. Det skal stor kraft til før denne skaden oppstår, og derfor forekommer det ofte samtidige skader som for eksempel et eller flere brudd i albuen.
Hyppigst hos tenåringer og yngre voksne. (2) Småbarn kan også få albuen ute av ledd, kjent på engelsk som nursemaid's elbow, hvis de blir løftet eller svingt i underarmen. (3)
Hva skjer i leddet?
Albueleddet kalles et hengselledd og utgjøres av tre bein: Overarmsbeinet (humerus) og de to underarmsbeina spolebeinet (radius) og albuebeinet (ulna). Radiusbenet går fra tommelsiden og opp til over og innside av albuen. Ulnabenet går fra lillefingersiden og opp til utsiden og baksiden av albuen. Albuespissen er en del av ulna og kalles olecranonprosess.
Leddbåndene og leddkapselen blir helt eller delvis revet i stykker ved en fullstendig albueluksasjon. Når albuen kommer ut av ledd, kan både nerver og blodårer skades samtidig. Det kan også oppstå brudd i knoklene rundt albueleddet. Terrible triad er en mulig diagnose hvis både radius- og ulnadelen i albueleddet har brudd, dette er en omfattende skade som krever operasjon og omfattende opptrening.

Risikogrupper
- Barn er mer utsatt fordi albuen deres er mer fleksibel enn hos voksne
- Hypermobilitet. Noen er født med løsere leddbånd enn andre.
- Deltagelse i idrett: Mange albueluksasjoner er relatert til sportslige aktiviteter. (3)

Alt om albueleddet
Symptomer
Smerter og hevelse. Formen på albuen er forandret. Noen ganger er det en fjærende motstand hvis du forsøker å bevege den.
En albue som er helt ute av ledd er ofte forbundet med ekstreme smerter. Armen vil i tillegg ofte se deformert ut og kan ha en påfallende vridning ved albuen. (1)
Behandling
Fullstendig albueluksasjon regnes som en akutt nødskade, hvor du trenger rask hjelp og transport til sykehus. (4)
Det er ingen god idé å selv prøve å få albuen tilbake i normal stilling, det er viktig at dette gjøres av lege, og at man ikke lager ytterligere skade på nerver og blodårer. De fleste vil også ha store smerter, så leddet må bringes tilbake til normal stilling under full eller lokal bedøvelse på sykehus, og legen må samtidig kontrollere nøye om det er skader på nerver eller blodforsyning. Etter å ha fått knoklene på plass (reponering) må legen kontrollere underarmens, fingrenes og albuens bevegelser i alle retninger. Etter reponeringen må pasienten ofte gå med armen i fatle eller gips en tid eller bruke en leddet skinne (ortose).

Vondt i albuen – hva kan årsaken være?
- Legen vil først undersøke at nerver og blodårer er uskadd.
- Deretter må leddet settes på plass (reponeres). Før reponeringen begynner, er det vanlig å gi medisiner som virker avslappende og smertestillende; eventuelt kan reponeringen gjøres i narkose. Leddet settes tilbake på plass ved en kombinasjon av trykk og drag.
- Når skaden innebefatter brudd, må albuen ofte opereres.
- Den første tiden etter at leddet er reponert, kan det være aktuelt å bruke en bandasjeslynge for å holde det i ro. Men det er viktig å komme i gang med gjenopptreningen av leddet så tidlig som mulig, for å unngå tilstivnelse i leddet. Du kan øve til smertegrensen, det vil si at du kan gjøre bevegelser så lenge de ikke gjør vondt.
LEGEN SVARER: Jeg fikk albuen ut av ledd, opplever veldig stivhet i albuen i etterkant.
Kilder
Revisjon 01.10.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.
1) Fysionett: Albuen ute av ledd 2) Legevakthåndboken: Albueluksasjon 3) Mayoclinic: Dislocated elbow 4) Orthoinfo: Elbow dislocation
Artikkelen er basert på kortere versjon, opprinnelig skrevet 10.08.2005 av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen.