Yasmin og amming?

Spørsmål

Hei! Jeg har en datter på 3mnd som jeg full-ammer. Har tidligere snakket med både jordmor (før fødsel) og lege på sykehuset rett etter fødsel ang. prevensjon, og nevnt att jeg helst ville begynne igjen på p-pillen nå i første omgang siden jeg vet hvordan kroppen reagerer på den. Jeg sendte inn ønske om fornyelse av resept til legen min og fikk det, men nå leser jeg på pakningsvedlegget att ved amming må jeg rådføre med lege. Så spørsmålet mitt er, kan jeg begynne på p-pillen igjen, eller ikke? Dette er snakk om Yasmin.

Kvinne 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Yasmin er en p-pille av typen "kombinasjonspreparater" og inneholder blant annet østrogen. Den er ikke anbefalt som førstevalg for ammende kvinner. Minipiller er det som anbefales til ammende kvinner.


Spørsmålet om en kan bruke slike kombinasjonspreparater under amming, er grundig omtalt i Relis.no, som er en side med legemiddelprodusent uavhengig informasjon.

Jeg anbefaler deg å lese denne siden:


https://relis.no/sporsmal_og_svar/2-3451?source=relisdb


Jeg siterer fra denne siden:


"Konklusjon
Gestagenpreparater (minipiller) anbefales som førstevalg dersom kvinner som ammer trenger hormonell antikonsepsjon. Tilbakeholdenhet med kombinasjonspreparater skyldes at østrogener kan redusere melkeproduksjonen, i tillegg til at små mengder steroid går over i morsmelk. Dersom man velger å bruke et kombinasjonspreparat kan det være grunn til å foretrekke et lavdosert preparat."


Sagt med andre ord: Østrogeninnholdet i Yasmin kan påvirke melkeproduksjonen negativt, og det kan også tenkes å ha effekt på barnet, siden det går over i morsmelken.


Ut fra dette kan du selv velge om du vil bruke denne nå eller ikke, og din lege har tydeligvis ment at det var greit, siden du fikk det utskrevet. (Forutsatt at legen visste at du ammer)

Men det er ikke anbefalt preparat, som du skjønner. Kanskje du heller vil vurdere minipillen?

Håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-