Xenical og Pravachol

Spørsmål

Hei. Jeg har spurt før ang. bruks av Xenilcal og Pravachol og fått til svar at legen ikke hadde hørt om øking av Pravachol i blodet når en bruker Xenica. Men det står tydelig skrevet i artikkelen HVA ER XENICAL skrevet av lege Ann Chatrin Reichelt ,nærmest på førstesiden idag.
Spørsmål:
1. Da jeg tar begge medisiner, kan det ha uheldige bivirkninger ??(før Xenical hadde jeg over 6 vedr.kolesterol etter bruk av Pravachol en tid-lå på 8-9 før start).
2. Et spørsmål kanskje ingen kan svare på. Har nå brukt Xenical i ca. 8 uker og gått ned bare knapt 3 kg. Har ingen bivirkning ,ei heller bivirkning som tyder på for mye fettinntak. Kan det være bruken av Anafranil som hindrer vektnedgang?? Mener selv jeg "passer " meg for fettinntak, bruker grønnsaker/frukt og trimmer middels (samme som første gang jeg gikk på Xenical). Har brukt den før i en periode på ca. 1 1/2 år og gikk da ned ca. 20 kg, men la på meg ca. 10 kg etterhvert da jeg begynte på Anafranil :-(
Synes ikke jeg kan slutte med Anafranil da den har veldig god virkning på meg, mot angst. Begynner snart å "gi opp" slankingen. Hadde en BMI på 29 da jeg startet nå for 8 uker siden.
Jeg er meget takknemlig for utfyllende svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Anafranil og Pravachol

Kvinne, 63 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen !

Ja dette var jammen et lærerikt spørsmål og tema du tar opp, og det setter jeg pris på. Når jeg første gang svarte at jeg ikke hadde hørt om økning av Pravachol i blodet når en bruker Xenical, så var dette forsåvidt korrekt, for en forklaring på dette, se nedenfor.
Nå har jeg i anledning ditt interessante spørsmål satt meg nærmere inn i det, og det tok litt tid, derfor kommer svaret litt forsinket, hvilket jeg beklager, men du får et grundig svar nå, i alle fall.
Jeg har også konferert med Lommelegens farmasøyt, som da har ytterligere fagkunnskap om dette med hvordan medisiner påvirker hverandre og påvirker virkningen i kroppen, og svaret mitt bygger da på den informasjon jeg har fått fra ham, samt Felleskatalogens beskrivelse av disse mekanismene.

Det er ytterst komplisert, og jeg skal forsøke å forklare det så ryddig og greit som mulig:
1)
Xenical øker den kolesterolsenkende effekten av Pravachol.
Dette skjer ved at Xenical I SEG SELV virker svakt kolesterolsenkende, ved at mindre kolesterol taes opp fra tarmen. Det skjer altså IKKE ved at Xenical øker mengden Pravachol i blodet, hvilket det IKKE gjør. (Det senker mengden Pravachol i blodet, se under.)
2)
Men: Xenical HEMMER også effekten av Pravachol. Dvs at Pravachol virker dårligere når man tar Xenical samtidig.
Dette skjer fordi Xenical hemmer opptaket av Pravachol fra tarmen, slik at man får mindre mengde Pravachol i blodet. Dette kalles å senke "biotilgjengeligheten", altså en mindre mengde Pravachol blir tilgjengelig i blodet, mens mer skilles ut via tarmen, som følge av Xenical-bruken.

Mao. oppsummert så virker Xenical lett kolesterolsenkende i seg selv, og senker i tillegg mengde Pravachol i blodet. Altså vil effekten i kroppen kunne bli at kolesterolet senkes noe pga Xenicalvirkningen i seg selv, men samtidig vil den mindre tilgjengelige mengden Pravachol i blodet kunne få kolesterolet til å øke. Rimelig forvirrende, spør du meg ! :)

Men nå skal vi se rent praktisk på det:
For å unngå at opptaket fra tarmen av Pravachol senkes som følge av Xenical, gjør man følgende:
Ta Pravachol en time FØR eller 4 timer ETTER inntaket av Xenical.
Da vil ikke Xenical påvirke og senke opptaket av Pravachol.
Så enkelt løser man det problemet.

Du spør om der er uheldige bivirkninger hvis man bruker begge samtidig:
Nei, ikke utenom det som jeg har skrevet ovenfor.

Når det gjelder dine kolesterolverdier, så er det dessverre litt uklart for meg hva du egentlig sier om dette. Jeg tolker det dithen at du hadde 8-9 i kolesterol før du startet med Pravachol, og så sank det til ca 6 før du så begynte med Xenical, håper det er det du mener.
Hvis det er slik, ville jeg nå gjøre følgende:
Ta Pravachol adskilt fra Xenical slik som ovenfor beskrevet i en mnds tid, så måle fastende kolesterolverdier. Husk at du skal være fastende i 12 timer for å få et helt korrekt svar.
Så kan du i samarbeid med din fastlege, og avhengig av resultatene på kolesterol, bestemme hvordan du skal medisines videre for ditt kolesterol.
Husk at ved vektnedgang og riktig kost kan man svært ofte slippe kolesterolmedisiner helt på sikt !

Vedr. ditt spørsmål nr 2:
Brukt Xenical i 8 uker og gått ned 3 kg.
Man anbefaler ved vektnedgang generelt, å ikke gå ned fortere enn max en halv kg pr uke. Går man ned fortere enn dette, så øker sjansen for å gå opp i vekt igjen, vesentlig. Og ved raskere vekttap enn en halv kg pr uke, er det stor sjanse for at en del av vekttapet er muskelmasse, som i såfall er ensbetydende med nedsatt forbrenning, som så igjen øker sjansen for å gå opp i vekt igjen. Mao. er det et fint resultat med 3 kg på 8 uker. Husk på at det blir 20 kg på et år, det !
Om Anafranil kan hindre vektnedgang: Ja, dette kan medvirke til økt tendens til fettlagring og redusert fettforbrenning. Men du klarer jo å gå ned i vekt ! Og jeg synes ikke du skal slutte med Anafranil, slik du beskriver din nytte av dette.
Dessuten er du jo ikke svært overvektig med BMI på 29. Hadde du sagt hvor høy du er, så kunne jeg ha fortalt deg hvor mye du trengte å gå ned for å oppnå en ønskelig BMI på under 25, men jeg kan jo nevne som eksempel at hvis du f.eks. er 1,68 høy (rimelig vanlig) så trenger du å gå ned kun 12 kg totalt, dvs bare 9 kg til, for å oppnå en BMI like under 25, som er normalvektig, og det er jeg sikker på at du får til.

Forøvrig legger jeg til, at du sier at du er "forsiktig med fett", men den generelle offisielle oppfatning i medisinske fagmiljøer (samt min egen erfaring som lege som jobber mye med dette) er at inntak av fett IKKE er viktigste årsak til overvekt, men inntaket av raske karbohydrater som hvitt mel og sukker. Så der er det MYE mer å hente, hvis man ønsker å gå ned i vekt, enn å prøve å redusere fettinntaket. Man blir dessuten mer sulten av å redusere fettmengden i kosten, og da spiser man mer !
Mer (sunt) fett i kosten senker sultfølelsen, og man spiser da spontant og totalt sett mindre kalorier i løpet av en dag, med rikelig med fett i kosten, enn med lite fett i kosten, viser større vitenskapelige undersøkelser på dette.
Store undersøkelser har også vist langt bedre langtidsresultater ved karbohydratrestriksjon under slanking, enn fettrestriksjon.
Forøvrig er fett essensielt for kroppen, dvs vi må ha det, men det må vi ikke med karbohydrater, som kroppen kan lage selv fra de andre fødeemnene, og når vi skal prøve å slanke oss, er det antagelig smartere å kutte ned på det vi kan greie oss uten inntak av, nemlig karbohydratene !
Men dette skrev jeg kanskje mer om sist jeg gav deg et svar, så jeg runder av der.

Håper ihvertfall at du fikk et klart svar på det riktig vanskelige spørsmålet om hvordan Xenical og Pravachol påvirker hverandre, og det er som sagt "begge veier", men det er nok altså riktig som jeg skrev til deg første gangen, at Xenical ikke øker mengden Pravachol i blodet, men faktisk senker den.

Uansett valg av slankemetode, så høres det for meg ut som du er på rett vei og at du vil få til dette, så lykke til videre, og takk for at du har medvirket til at jeg har lært masse selv om dette ! :)

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-