Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Wellbutrin og røykeslutt

Spørsmål

Hei! Jeg prøver å slutte å røyke med Wellbutrin Retard 150mg. Legen sa at jeg skulle slutte å røyke to uker etter jeg hadde startet med medisinen, men så leste jeg et man skulle slutte etter en uke. Det har gått 9 dager men jeg har ingen virkning av medikamentet, jeg har like stort røyksug. Jeg mistet mine foreldre i løpet av de 4 siste årene og det var mye pleie og rettsaker i arveoppgjøret, så livet har vært tungt. Kan det være at jeg faktisk er deprimert (jeg er veldig tung) og at medisinen virker på det og dermed ikke virker røykeavvendende? Eller kan virkningen komme etter to uker? Jeg har lett bivirkning av noe munntørrhet på morgenen. Takk for svar.

Kvinne 50
Svar

Hei.


Det å slutte å røyke har svært mange sider ved seg. Noe av kanskje det viktigste, er at avhengigheten av nikotin gjør at selve tankene dine om nikotin, og viljen til å la være å røyke, påvirkes i retning av å fortsette å røyke, selv om man ønsker å slutte å røyke. En vil derfor ofte gjerne oppleve to sett motstridende tanker samtidig: Tanker og ønsker om å virkelig slutte, og tanker som handler om argumenter for å utsette det, at det vil bli "for vanskelig" osv. Da er det viktig å vite at de saboterende tankene, de som hindrer deg i å slutte, faktisk ikke er "dine egne" tanker, men tanker som er produsert i hjernen, drevet av hjernens og nikotinreseptorens ønske om å bli servert nikotin videre. Greier en å skille mellom hva som er dine egentlig ønsker og tanker, og hva som er tankemessig uttrykk for abstinens og ikke dine egentlige tanker, så er mye gjort. For til syvende og sist handler det kun om la psykologi og vilje vinne over de fysiske impulsene som fravær av nikotin lager hos deg, inklusiv "forurensing" av tankene dine. 

Det er derfor ingen medikamenter som gjør jobben for deg. Wellbutrin for eksempel, kan gjøre abstinensen lettere, hvilket også innebærer at tankeinnholdet ditt om at det er vanskelig, at du kanskje ikke klarer det, at du kanskje ikke er klar for det ennå, blir noe mindre intenst, og derved lettere å holde ut. Bare det å kalle det "avhengig", sier noe om hvordan nikotinet kupper hjernen. For en blir slett ikke "avhengig" av nikotin. Avhengig, det er vi av luft, vann, kalorier, og tildels kjærlighet, men ikke av nikotin. 

Det å plutselig slutte med nikotin, gjør ingenting dramatisk med deg, det medfører kun en eller annen grad av ubehag og det saboterer viljen til å gjennomføre det, og i den sammenheng glemmer røykeslutteren ofte at vi mennesker faktisk i aller høyeste grad er i stand til å velge og å holde ut ubehag, spesielt når det er forbigående, slik det er ved røykeslutt. 


Her sier du at Wellbutrin ennå ikke har noen virkning, fordi du fremdeles har like stort røykesug. Det er nok mest sannsynlighet en feiltolkning. For virkningen av Wellbutrin kan du først merke, når du faktisk slutter å røyke. Da vil abstinensene, inklusiv dine egne "sabotasjetanker", bli lettere enn om du ikke hadde brukt Wellbutrin.

Det er fremfor alt ikke slik at Wellbutrin tar bort lysten på nikotin. Det er en feil forventing. Den gjør abstinensene lettere.

Du kan med andre ord ikke passivt vente på at lysten på nikotin forsvinner, før du slutter. Det er bare å gjøre det, og når du så gjør det, vil dine odds være bedre enn uten Wellbutrin, pga at Wellbutrin demper abstinensene. 


Du lurer videre på om du kan være deprimert, og at virkningen av Wellbutrin på en måte "brukes opp" på behandling av depresjonen, og derved ikke gir den ønskede virkning i forhold til røykeslutt. Slik er det ikke. Wellbutrin brukes som du sikkert vet, mot behandling av depresjon også, men det fungerer ikke slik at en evt depresjon hindrer medikamentet i å virke abstinensdempende også.


Men depresjon kan påvirke din vilje til å slutte å røyke, det er en annen sak. Det er blant annet fordi når hjernen får nikotin, så kjenner man seg mindre deprimert og motløs der og da, i de 30-40 minuttene nikotinet virker. Det gjør at vi får mindre lyst til å slutte å røyke, om man er deprimert samtidig, for det er jo almenmenneskelig og høyst forståelig at vi velger å fortsette å bruke noe som får en til å føle seg mindre ille. 


Du spør avslutningsvis om virkningen kan komme etter to uker. Som forklart ovenfor, så er det ikke slik at du kan gå og vente på at du ikke får lyst på røyk. Det er med andre ord et feil spørsmål, og en helt feil forventning. 

Det hele kokes ned til vilje, og kunnskap om hvordan nikotin "kaprer" hjernen vår og endrer tankeinnholdet i retning av tanker om at en "ikke klarer" å slutte, at det ikke passer akkurat nå osv, og det Wellbutrin gjør, er å dempe slike tanker og abstinenser generelt.  Derfor er det bare å slutte, for det er jo det du vil, og heldigvis er du et fritt menneske som selv har full styringsrett over ditt liv og dine valg. En plante som tobakk velger ikke dette for deg!


Håper informasjonen var til nytte. Lykke til! Husk at det finnes ikke ett menneske på jordkloden som ikke er i stand til å slutte å røyke, i motsetning til det å slutte med vann, luft, mat osv.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-