Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vitamin B12 i sprøyte- eller tablettform?

Spørsmål

Hei jeg er en dame på 50 år som har fått B12 sprøyter i mange år, men så ville min lege ha meg over på tabletter Behepan 1 mg. Har nå brukt de i omtrent halvannet år, men mine B12-verdier ligger på kun 150, noe jeg syntes er veldig lavt. Har mange symptomer nå. Burte den ikke vært høyere når jeg går på tilskudd? Kan opplyse om at jeg har høyt stoffskifte (Graves sykdom) som er bra regulert.

Kvinne 50
Svar

Hei.


Ved så lave verdier som 150, er det teoretisk mulig at du har en B12-mangel, selv om tallet i seg selv er innenfor normalområdet, dog i nedre grenseland. Det kan og bør legen din undersøke nærmere med å ta tilleggsprøver som heter s-MMA, s-homocystein og s-folat, noe legen din er kjent med. Etter halvannet år med B12 i tablettform ville en forvente høyere verdier enn det du har nå, så det er ikke utenkelig at du tar opp B12 for dårlig fra tarmen. Det taler i så fall for B12 sprøyter. 

Vi vet generelt sett at mange som har brukt B12 sprøyter i mange år, med fordel kunne ha brukt tabletter og derfor bør gå over til det, men her er det altså en viss mulighet for at du er blant de som kanskje ikke absorberer B12 godt nok fra tarmen, og derfor må ha det i sprøyteform.

Du skriver at du har symptomer, men ikke hvilke. Hvis dette er symptomer som kan tilskrives mulig B12-mangel, er et naturligvis et argument som taler for å få opp B12-nivåene dine. Men man må også huske på at symptomer på B12-mangel er ganske så uspesifikke symptomer, som kan ha andre årsaker også.

Ha det bra.