Virksomme medisiner for slanking finnes ikke

Spørsmål

Hei,
Jeg er en mann på 30 år og er overvektig.
Jeg er 186 høy, og har en vekt i skrivende stund på 109,4 kg, som da er farlig fedme i følge bmi kalkulatorer.
Min vektoppgang kom da jeg både har sluttet å røyke, og jeg går på angstmedisin, Escitalopram.
Jeg begynte nettopp på en slik shake-kur, der jeg kun drikker dette pulvereret og vann, noe som jeg har liten tro på, samt at jeg leser veldig mye om at de som går på dette går rett opp i vekt igjen når de slutter på dette. Mitt spørsmål er da følgende, leste her inne på lommelegen.no at noen har fått skrevet ut tabletter som hjelper mot vektnedgang. Og ved å lese mer så så jeg at dette blir gitt til pasienter som har bmi over 30, og ved andre særegne tilfeldigheter, bmi på 27. Min bmi er da nesten 32.
Kan jeg gå til legen og få dette? Vil han prøve og fraråde meg dette? Jeg har prøvd og gå ned i vekt ved og spise bedre og bevege meg mer, men mister helt motet når det går seint og jeg går fortere opp enn ned.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

En virkelig virksom medisin for å gå ned i vekt ville vært en verdenssensasjon, og den ville nok blitt utrolig mye benyttet, med dagens globale overvektsepidemi. Men dessverre så finnes det ingen særskilt virkningsfulle slike medikamenter.

Der fantes tidligere en medisin som hette Reductil, denne skulle virke på apetittsenteret i hjernen, men ikke fungerte de særlig bra, og ikke finnes de lenger heller.

Det finnes et annet preparat også: Orlistat/Xenical. Det er såvidt jeg har forstått, ikke mulig å få tak i for tiden. Virkningsmekanismen for dette er at det hindrer tarmen i å ta opp fett fra kosten, slik at fettet fra kosten går ut med avføringen. Det sies at der finnes en viss dokumentasjon på at dette kan gi et vekttap, men fortrinnsvis kombinert med kost- og livsstilsendringer. Og bivirkningene er tildels store, blant annet fettaktig, illeluktende avføring, og mangel på fettløselige vitaminer og essensielle fettsyrer, som man også via avføringen, da det ikke blir tatt opp fra tarmen lenger hvis man bruker den medisinen. Og i tillegg så er der stor enighet om at hovedårsaken til dagens overvektepidemi skyldes for stort inntak av sukker og raske karbohydrater, ikke fett. Fjerner man fett fra kosten, blir man tvertimot raskere sulten igjen etter et måltid, og det fører til at man lett overspiser.
Jeg vil derfor på ingen måte anbefale deg dette, men der er selvfølgelig ingenting i veien for at du kan spørre legen din å få utskrevet dette, -om det lar seg oppdrive på apotek igjen.

Det er mao. ingen virkelig effektive medisiner du kan spørre legen din om å få, for å gå ned i vekt. Den snarveien er det mange som ønsker seg, men den finnes ikke.
Fremdeles og for enhver uoverskuelig fremtid så gjelder regnestykket om at dersom man inntar færre kalorier enn man bruker, så forbrenner kroppen kroppsfettet for å få energi, og det er det samme som slanking. Tenk langsiktig, og ikke se etter "quick-fix", for de finnes ikke. Det du evt leser i reklame om diverse preparater som kan kjøpes over nett osv, er ikke korrekt informasjon, men ren reklame.

Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn