Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vesicare, graviditet, alternativ?

Spørsmål

Hei. Har vært fast bruker av medisin Vesicare i flere år nå, men fant nylig ut at jeg er gravid. Ifølge pakningen burde ikke dette legemidlet brukes av gravide, og ikke i det hele tatt av ammende. Hva kan jeg bruke/ta som et alternativ? Er sterkt nødvendig at jeg fortsetter å bruke det, da jeg sliter med hyppig vannlating og dårlig blærekontroll.

Svar

Hei.

Vesicare brukes blant annet mot hyppig vannlating hos personer med overaktiv blære, hvilket du bruker den mot.
Det er derfor ikke strikt sett "helt nødvendig" behandling, for den gjør deg jo ikke "frisk" av noe, men demper kun plagene ved hyppig vannlating. Men jeg forstår helt klart at dette er viktig for deg, slik du beskriver det. Men det er ikke gitt at du er aldeles nødt til å bruke noe annet i stedet for Vesicare nå, slik du spør om.
Det blir uansett store endringer "nedentil" og i forhold vannlating osv pga endrete anatomiske forhold utover i svangerskapet, så jeg ville nok heller sett det an uten medisiner og sett hvordan det utviklet seg, og hvis du får problemer av noe slag så diskuterer du eventuell medikamentell behandling med legen din.
Men så vidt jeg vet, er alle medikamentene som brukes mot slike plager du har, ikke anbefalte under svangerskap, men diskuter det nå uansett med din lege om det viser seg nødvendig for deg å få behandling for disse plagene.

Det er ikke påvist noen fosterskadelig effekt av Vesicare, men det er allikevel riktig av deg å slutte med det nå. Grunnen til at det frarådes hos gravide, er at en ikke har nok kunnskaper om akkurat dette.
Og som du selv vet, skal det ikke brukes under amming heller.

Jeg ønsker deg et fint svangerskap og alt vel videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-