Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Venlafaksin og Ritalin

Spørsmål

Hei, jeg går på Venlaflaxin for depresjon. Denne SSRI'en ble valgt fordi den også virker opp mot noradrenalin, ikke bare serotonin. Dette er viktig for meg fordi kognitive problemer har vært det mest sentrale problemet i sykdommen (det er både en trigger og et symptom i mitt tilfelle). Det falt meg inn at Ritalin også brukes for kognitive problemer ved noradrenalinstimulering. Er det farlig å kombinere disse to medisinene?

Mann 29
Svar

Hei,

du sier at du går på Venlafaxin mot depresjon og fordi kognitive problemer har vært en problemstilling hos deg. Du sier at du har oppdaget informasjon som sier at Ritalin også brukes for kognitive problemer og spør om det er farlig å kombinere disse to medisinene. 


For å svare direkte på spørsmålet ditt så er en kombinasjon av disse medisiner vanligvis ikke et problem, men det er andre faktorer som må tas inn i betraktningen her:

Ritalin  ikke godkjent for bruk mot depresjon, men har som bruksområde ADHD. Ritalin bør altså ikke brukes mot depresjon.  

Ritalin er et sentralstimulerende middel der virkningsmekanismen ikke er helt kartlagt ifølge felleskatalogen, men som virker mye på dopamin-systemet. 

Dessuten er det kjent at kognitive problemer kan være en del av depresjon. Behandling bør som regel rettes mot grunnsykdommen. 

Jeg håper at svaret har vært avklarende. 

 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-