Vektøkning av hormonspiral er mulig

Spørsmål

Hei!
Jeg er en 21 år gammel jente som begynte med hormonspiralen Mirena for ca. 4 mnd siden. Før brukte jeg P-piller (Mercilon 28 i 2,5 år), men det funket dårlig for meg på grunn av at jeg ble så deprimert av dem. Jeg føler meg heldigvis mye bedre på spiral!
De siste månedene har jeg gått opp mye i vekt i forhold til der jeg pleier å være, jeg er 164 cm høy og har veid rundt 57-58 kg de siste 3 årene.
Jeg spiser relativt sunt, har ikke spist noe spesielt annerledes enn før de siste månedene. Kunne hatt mer fysisk aktivitet men jeg trener tross alt minst 2 ganger i uka. Har telt kalorier og spiser egentlig ikke spesielt mye, har prøvd å gå ned i vekt uten hell den siste måneden.
Jeg er med andre ord ganske sikker på at dette er spiralen sin feil, jeg har ikke veid så mye som nå siden jeg var 16.
I tillegg har jeg mer ujevn hud enn før.
Kan dette gå over eller bør jeg ta den ut? Jeg er redd for å gå opp enda mer i vekt nå. Jeg kan jo bytte til kobberspiral, er åpen for det.
På forhånd takk for svar!
Mvh Mirenabrukeren

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er ganske sannsynlig at det kan være Mirena som gir deg vektøkning som en bivirkning. Det er ikke uvanlig.
Hvis dette fortsetter, dvs at du fortsetter å øke i vekt, noe som er en mulighet, så er du nok ikke interessert i å fortsette med denne, og da er jo en vanlig kobberspiral et riktig godt alternativ, uten slike bivirkninger.

Det er imidlertid ikke sikkert at du vil fortsette å stige i vekt, det kan være et oppstartsfenomen. Så hvis du ser vekten flate ut og stabilisere seg nå, så kan du jo velge å fortsette med den.

På den annen side så kan du jo også stille spørsmålet anderledes: Finnes der noen god grunn for å velge hormonspiral for deg, når du i praksis vil ha like god prevensjon med en kobberspiral? Sannsynligvis ikke, og derfor ville jeg nok alt i alt ha en ganske lav terskel for å bytte spiraltype, men du kan jo se det litt an.

Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn