Var det angioødem jeg hadde?

Spørsmål

Hei,
For tre år siden våknet jeg med hevelser i ansiktet (munn og øyne). Jeg gikk rett til legen og han sa jeg skulle slutte med p-piller og mente at jeg hadde angioødem. Etter at hevelsen ga seg hadde jeg elveblest i ca. 1 uke. Jeg sluttet å ta p-pillene og har ikke hatt hevelser siden. Det jeg lurer på er om det virkelig var angioødem jeg hadde/har. Hadde gått på p-pillene i fem år før jeg fikk beskjed om å slutte. Han tok ingen test eller noe, bare så litt på datamaskinen og sa at jeg måtte slutte å ta p-pillene. Hvordan kan jeg teste om det er dette jeg har?
Nå har det seg også slik at jeg har fått meg ny kjæreste og vi ønsker å begynne å bruke annen prevensjon enn kondom. Hvilke alternativer har jeg, hvis p-piller er uaktuelt? Kan jeg bruke minipille eller p-stav?
P-pillene jeg brukte før var Microgynon.

Svar

Hei.

Det høres jo ut som det var angioødem du hadde. Diagnosen stilles primært ut fra symptomene, og du hadde jo de typiske symptomer. Du spør om du kan "teste" nå, om den diagnosen var rett. Det kan ikke gjøres på noen måte nå i ettertid, men jeg tror ikke du har noen grunn til å tvile på det. Det er heller ingen vanskelig diagnose å stille, og det er vrient å tenke seg noen annen sykdom som har nettopp slike symptomer.

Du har mange mulige prevensjonsmetoder å velge mellom, og jeg vil anbefale deg å drøfte fordeler og ulemper med fastlegen din.
Kort fortalt:
P-sprøyte (hver 3.mnd)
P-plaster
Spiral, med eller uten hormoner
P-stav
Andre p-piller enn Microgynon som du sannsynligvis reagerte på (mange alternativer)

Lykke til!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-