Vanndrivende naturmedisin

Spørsmål

Jeg har et spørsmål som jeg ikke tør spørre fastlegen min om, og det er følgende: Er det "farlig" å bruke vanndrivende kjøpt på helsekost over lang tid? Jeg har brukt Aquamin Total hver dag i ca 6 mnd nå og har pleid å ta anbefalt dagsdose på 2 x 2 tabletter. Nå i det siste har jeg økt til 6 per dag. Jeg hører noen sier at det ikke er bra, mens jeg tror det er forskjell på vanndrivende kjøpt på helsekost og det som man får på resept? Jeg er ikke fysisk avhengig av dem, men vil ikke slutte fordi jeg vil ikke gå opp i vekt.

Grunnen til at jeg ikke tør spørre fastlegen min er fordi jeg føler han overdriver litt. Jeg har siden januar gått ned 22 kg ved å legge om kostholdet. Jeg har holdt meg til 1300 kcal hver dag og har ikke tenkt å slutte med det, mens legen min sier at jeg må spise mer. Hvis ikke vil jeg få diverse mangler og lettere få infeksjoner. Det eneste jeg har fått påvist er lavere blodprosent (10.2), men det mener jeg at jeg kan fikse ved å ta jerntilskudd. Jeg har også begynt med diverse vitamintilskudd. Han sier at jeg ikke bør gå ned mer i vekt, mens jeg vil ned i allefall 8 kg til. Han har også sagt at hvis jeg begynner å få mangler og infeksjoner, så er han nødt til å gjøre "noe". Derfor tør jeg ikke spørre ham om dette med vsnndrivende, for jeg er redd for hva dette "noe" er. Jeg er godt voksen og ingen typisk anorektiker. Jeg hadde bulimi som tenåring, men jeg overspiser ikke og jeg kaster ikke opp nå. Jeg er heller ikke for tynn. Men jeg vil gjerne fortsette å gå ned i vekt uten for mye innblanding av andre. Jeg tar vanndrivende for å bli kvitt unødvendig væske i kroppen.

Kvinne, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Problemet med naturpreparater som selges over disk uten godkjenning av Statens Legemiddeltilsyn m.v., er at vi har simpelthen ikke god nok kjennskap til sikkerhet, farlighet, bivirkninger m.v.
Dette i motsetning til registrerte og godkjente legemidler, som er grundig utprøvd og beskrevet, slik at man både som pasient og lege vet hva preparatet har av virkninger og bivirkninger, altså en forutsigbarhet.

Jeg kan mao. ikke gi deg noe sikkert svar på hvor trygt en slik handelsvare er å bruke over tid. Som du ser, skriver jeg handelsvare, dvs i motsetning til medisinske preparater.

Kjerringrokk inneholder stoffer som kan være toksiske (giftige) i høye doser.
Hvor høye vet jeg ikke, og det er en del av problemet som ovenfor beskrevet, vi vet ikke nok om slike ting og f.eks. dette preparatet, i forhold til doser, tidsperspektiv, langtidsbruk osv, og konklusjonen er derfor at enhver må velge å bruke slikt på egen risiko.

Jeg tenker personlig at man først skal finne ut om man har medisinsk bruk for vanndrivende medisin. Har man det, skal man ha ordentlig og forutsigbar vanndrivende medisin, og har man ikke bruk for vanndrivende medisin så skal man heller ikke bruke noe.

Du spør om det er slik at det forskjell på vanndrivende midler kjøpt over disk på helsekostforretninger, og de som man får på resept.
Svaret er et åpenbart ja.
Det er to helt forskjellige ting.
Virkestoffene har ingenting med hverandre å gjøre, og i tillegg kommer alle de momentene jeg har omtalt innledningsvis, med det "ukjente og uforutsigbare" med naturpreparater, i motsetning til det "kjente og forutsigbare" med reseptpliktige godkjente legemidler.

Jeg anbefaler deg sterkt å følge din leges råd i forhold til kost, ernæring, væskevurderinger m.v., og jeg anbefaler deg å la din lege finne ut for deg om du faktisk trenger vanndrivende eller ikke. Vi skal jo ikke "drive ut" noe som ikke skal drives ut, f.eks. en normal vannmengde i kroppen!

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-