Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Valg av avføringsmiddel

Spørsmål

Hei leste svaret ditt om dulcosoft og Macrogol. Har en gutt som sliter og har studert det meste på området. Forskjellen på Movicol (Macrogol 3500 + electrolytter) og Dulco soft er nettopp elektrolytter. Elektrolyttene (salt natron mm ) setter smak og har også i følge et par av forskningsrapportene jeg fant liten funksjon (da elektrolytt forstyrrelse ved Macrogol ikke har vært noe problem) men gir noe større andel bivirkning i form av kvalme og mye dårligere smak. Min gutt slitter med nettopp kvalme mm ved Movicol og det bør vel være helt greitt å prøve Dulcosoft i stedet for Movicol som vi har resept på? Movicol tømmekur var i allefall total katastrofe og har gitt gutten min veldig mye større problemer med fordøyelsen enn han opprinnelig hadde. Vi gikk til legen uten problemer med forstoppelse, men slapphet og kvalme og kom ut med en tømmekur som ga store problemer med å stabilisere fordøyelsen i etterkant. Gutten har i tillegg Gilbert Syndrom noe som er relativt uskyldig, men vår erfaring er at han får problemer med slapphet kavalme og oppkast typisk etter omgangssyke/annen sykdom, alt for fet mat. Legen mener Gilbert ikke har noe å si og pøser på med Movicol som gir diare i en uke og etterhvert en gutt som kaster opp alt han spiser! Vi er som du skjønner ikke engig med legen om Movicol er løsning eller problemet (evt begge deler), men jeg har lyst til å prøve en litt mer forsiktig variant med litt Movicaol i tillegg til fiber(psyllium) og generelt sunnere mat i stedet for en ny totalt utmattende tømmekur som legen foreslår!

Mann 13
Svar

Hei.


Mitt tidligere svar om avføringsmidlene Dulcosoft og Movicol som du viser til, er dette:


https://www.lommelegen.no/medisiner/legesvar/langvarig-bruk-av-avforingsmiddel/71187033


Som forklart der, er virkestoffet (Macrogol) det samme i disse to, og en får derfor forvente mer eller mindre samme virkning av de to. Du har rett i at Movicol inneholder noe elektrolytter i tillegg. Jeg vet ikke om det betyr at deres sønn derfor ville tåle Dulcosoft (uten elektrolytter) bedre, men det finner du jo kun ut av ved å forsøke.

Det du spør om her, er om det bør være greit å forsøke Dulcosoft istedet for Movicol. Siden virkestoffet er det samme så burde det generelt sett være helt greit, så jeg forstår ikke helt hans lege sin eventuelle motvilje mot det. Det samme gjelder det at legen "pøser på" med Movicol, til tross for at du informerer om at forrige runde var en "total katastrofe". Det synes jeg er pussig og uforståelig, samt å ikke lytte til dere foreldre om deres negative erfaringer med Movicol.


Det dette dreier seg om, er altså at du ikke ønsker å gi gutten deres det avføringsmiddelet legen anbefaler, men ønsker å forsøke et annet, samt kostholdstiltak.

Til det kan følgende sies:

En lege er kun en rådgiver, og her gir legen altså råd om hva slags avføringsmiddel han mener deres sønn skal bruke. Legen kan ikke formelt "bestemme" hva dere skal gi sønnen deres, og dere står fritt i å velge å følge en leges råd eller ikke. Preparatet Dulcosoft er til salgs over disk uten resept på apoteket, hvilket igjen betyr at dere står fritt i å velge å kjøpe og bruke dette, uten hans leges godkjenning. Siden det er samme virkestoff, synes jeg det er en liten og ikke så vanskelig avgjørelse. Men rent formelt sett så velger jeg som du ser ikke å si at jeg synes dere ikke skal følge fastlegens anbefalinger, men jeg har gitt deg noen perspektiver på dette og delt litt høyttenkning omkring det. Håper det kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-