Vaksine mot flått-hjernebetennelse

Spørsmål

Etter samråd med legen begynte jeg i fjor med vaksine for flåttbåren encefalitt (får mange flåttbitt og er en del i Sverige). Man skal ta andre dose etter 1-3 måneder og tredje innen et år. Ved en misforståelse tok jeg andre dose etter 6 måneder. Hva gjør jeg nå? Jeg har ikke tatt 3. dose, men må jeg begynne på nytt? I så fall må jeg vente først?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg ville gjort som følger:

Tenk på din andre dose som om det var den første. Glem mao. den første du tok.

Den dosen du nå skal ta, la oss kalle det Andre Dose fra nå av, skal taes 1-3 mnd etter første dose (forrige). Du kan også ta den allerede etter 14 dager om ønskelig med en hurtigere innsettende immunitet.
Så tar du siste dose 5-12 mnd etter den dosen igjen.

For ordens skyld vil jeg tilføye litt generell opplysning om flått, vaksine m.v., siden mange leser spørsmål og svar her på Lommelegen:
Denne vaksinen har ingen som helst effekt mot Borrelia, som også overføres av flått. Jeg nevner det, siden jeg stadig møter personer som tenker at det er en "generell flåttvaksine". Vaksinen vi snakker om her, virker kun mot den sjeldne og farlige virus-hjernebetennelsen (Tick borne encephalitis, TBE), som ikke antibiotika virker på. Borrelia derimot, lar seg meget effektivt kurere med penicillin, men der finnes ingen vaksine mot den sykdommen.
Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-