Svulst som bivirkning?

Spørsmål

Hei! Takk for en fin tjeneste! Sliter litt med helseangst som jeg får god hjelp for av fastlege og psykolog. Har vært inne på å begynne med Zoloft og har derfor lest meg opp litt rundt dette. Ser at den har noe bivirkninger som alt annet som stort sett er ubetydelig. Men så leser jeg at svulst er en bivirkning? Er vel godartet går jeg ut ifra, men en godartet svulst i f.eks hjerne kan jo være farlig nok! Vil den da gå tilbake om man slutter eller er det en reell risiko med dette? Tenker jo mest mtp hjerne? Har du noen erfaring/ tanker rundt dette? Finnes det evt andre preparater uten disse bivirkninger? Mvh gutt 29

Mann 29
Svar

Hei.


Du trenger overhodet ikke å tenke på muligheten for å få svulst som følge av å bruke Zoloft. Preparatet har vært brukt i svært mange år av særdeles mange mennesker, og vi vet derfor at det er trygt.  Forøvrig er sannsynligheten for å få en svulst i løpet av livet rimelig stor for oss alle, også uten å bruke Zoloft. Og det å bruke Zoloft øker ikke denne sannsynligheten i praksis. 

Hvis en leser slike lister over bivirkninger for et hvilket som helst medikament, vil alt som noensinne har vært registrert av bivirkninger, bli oppført, også særdeles sjeldne bivirkninger. 

Forøvrig forstår jeg ikke hvordan det kan være mulig å fastslå at en svulst som oppstår, kan være en bivirkning av et medikament (som f.eks. Zoloft), for en kunne jo like gjerne ha fått samme svulsten uten at det har noe med medikamentbruken å gjøre. Om en skulle si noe om det var medikamentet som førte til svulsten, måtte en jo ha "spolet tilbake tiden" og levd det samme antall år som en brukte medikamentet påny, uten medikamentet, for så å se om en fikk samme svulsten. Mitt gode råd til deg er å ta stilling til om du vil bruke dette medikamentet, helt uten å tenke på svulster, for det er helt feil fokus og unødig bekymring. Ha det bra.