Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sterk kortisonkrem i svangerskapet?

Spørsmål

Hei, jeg har blitt diagnostisert med Lichen sclerosus rund endetarmsåpningen av gynekologen min. Jeg fikk synalar salve 0,025% utskrevet. Jeg har nå blitt gravid og lurer på om jeg kan bruke denne? Har prøvd med locobase, men det har langt i fra samme effekt. Salven hjelper veldig fort når man først tar på litt så er ikke store mengden som skal til.

Kvinne 31
Svar

Hei.


Synalar, som er et kortisonpreparat i klasse 3, fra 1 til 4. Den sterkeste gruppen er gruppe 4, og de skal overhodet ikke brukes i svangerskapet. For alle kortisonkremer så er det slik at de absorberes gjennom huden og inn i blodsirkulasjon, og derved via blodbanen til fosteret, som kan bli utsatt for uheldig påvirkning, og det er muligheter for misdannelser, for eksempel leppe-gane spalte. Men hvor mye som absorberes, og hvor uheldig innvirkning på fosteret det eventuelt kan ha, vil i svært stor grad avhenge av hvor stort hudområde som påsmøres. Jo større hudområde, jo større absorbsjon av medisinen inn i blodbanen. Du bruker det kun rundt endetarmsåpningen, altså i et svært lite område. Det gir liten absorbsjon, og vesentlig mindre teoretisk uheldig påvirkning av fosteret. Og så vil det også avhenge av hvor ofte man bruker det. Jo oftere, jo mer potensielt uheldig. 

Her tenker jeg da alt i alt følgende:

Ideelt sett skal ikke slike preparater brukes. Preparater i gruppe 1 og tildels gruppe 2 kan brukes, om det er nødvendig. Så hvis du i noen grad synes du kan holde det i sjakk med hydrokortisonkrem (gruppe 1) så er det et langt bedre alternativ. Se om det kan hjelpe deg. Om det enn ikke virker like bra, så kan det jo hende at det holder plagene sånn nogenlunde i sjakk, såpass at du heller velger dette tryggere alternativet.

Blir du meget plaget, og kanskje får god hjelp av å bruke Synalar i så lite som et par tre dager, så kan du trygt bruke det, fordi hudområde er så lite og varigheten så kort. I tillegg så er det viktigst å unngå dette i første trimester, da organene blir dannet.

Men vil du være på den helt sikre siden, så har du muligheten til å velge å tåle noe hudplager, mot at du sikrer deg mot medisinpåvirkning av fosteret. Men i praksis så vil nok ikke en og annen dag med Synalar medføre noen risiko, for alt kokes ned til et mengdespørsmål (dose, styrke, varighet)

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-