Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål rundt Wellbutrin som medikasjon

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 50 år som har slitt med søvnproblemer i 8-9 år. Jeg har prøvd mange løsninger for å få sove bedre, både medikamentelt og ikke medikamentelt. For eksempel så trener jeg ganske aktivt- 3-5 ganger pr uke med vekter og diverse kondisjonstrening. I vinter har søvnproblemene vært verre en noen gang- jeg har sovet 2-3 timer hver natt. Jeg har gått på sovemedisin (vekselvis Quetiapin og Imovane) siden midten av november, men skjønner at jeg ikke kan fortsette med dette og har tenkt å slutte. Sovemedisinen har også for en stor del sluttet å funke. Når jeg sover dårlig blir jeg sliten slapp og depressiv. Alt blir svart og jeg funker ikke til noe. Jeg har vært hos legen og fått foreskrevet Wellbutrin, da legen mente jeg trengte noe som kunne løfte meg litt. Jeg bruker også Tramadol sporadisk for å holde en gammel treningsskade i sjakk. Jeg har følgende spørsmål: 1. Kan Wellbutrin og Tramadol kombineres? evt kan jeg la være å ta Wellbutrin de dagene jeg tar Tramadol? 2. Kan Wellbutrin brukes sammen med Quetiapin eller Imovane? 3. Synes du jeg bør prøve Wellbutrin? Når kan jeg evt forvente resultater? 4. Bivirkning insomnia- kan dette unngås ved å ta Wellbutrin om morgenen? Takk for svar!

Mann 50
Svar

Hei,

du tar kontakt fordi du har slitt med søvnproblemer i 8 – 9 år og forteller at du har prøvd ulike tilnærminger for å få sove bedre. Du angir at du nå opplever at sovemedisinen har for en stor del sluttet å fungere. Du beskriver at du blir sliten, slapp og depressiv når du sover dårlig og at «alt blir svart». Du ønsker blant annet å vite om du bør prøve Wellbutrin, et forslag som fastlegen din kom med etter det du opplyser.


Søvnproblemer er ofte et symptom som kan tyde på en annen underliggende problematikk, for eksempel en depresjon. Slik jeg forstår det du skriver, mistenker fastlegen din trolig en depresjon hos deg siden Wellbutrin er et antidepressivum. Søvnproblemer blir ofte bedre når underliggende problematikk behandles slik at jeg mener at du bør lytte til det fastlegen din foreslår og heller gå i diskusjon med fastlegen din om du er i tvil vedrørende medikasjon. 


Du spør om Wellbutrin og Tramadol kan kombineres. Kombinasjonen av Wellbutrin og Tramadol er ikke anbefalt og bør i utgangspunktet unngås. Wellbutrin minker effekten av Tramadol slik at Tramadol virker mindre smertelindrende dersom man tar det sammen med Wellbutrin.  Begge medikamentene minker terskelen for kramper og risikoen for kramper øker dersom man kombinerer disse preparatene. Samlet sett vil jeg fraråde å bruke Wellbutrin og Tramadol sammen.


Du spør om Wellbutrin kan brukes sammen med Quetiapin eller Imovane. Kombinasjonen av Wellbutrin og Quetiapin eller Imovane er mulig, men man må alltid ta høyde for eventuell andre medisiner du bruker i tillegg. Kombinasjonen av ulike medisiner bør i utgangspunktet alltid drøftes med fastlegen. 


Du spør om når man kan forvente effekt av Wellbutrin. Wellbutrin er et antidepressivum der effekt vanligvis kan forventes mellom 2 – 4 uker etter oppstart av behandlingen, tidligst er som regel etter 2 uker. Full effekt krever som regel flere uker behandling. 


Du spør om hvordan man kan unngå søvnløshet som bivirkning av Wellbutrin. Søvnløshet som bivirkning av Wellbutrin er en vanlig bivirkning, men som regel forbigående. 

Man kan redusere risikoen for bivirkning søvnløshet ved å ta Wellbutrin om morgenen. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!