Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål om Ritalin

Spørsmål

Hei, jeg er en 28 år gammel kvinne som er nylig blitt diagnostisert med ADHD (ADD) og har litt på hjertet jeg vil prøve å få gode svar på! Jeg har gått igjennom medisinutprøving de siste fem ukene nå fram til 19.7 og har nå endt opp med dosering på 60mg kap ritalin og det ser ut til å fungere nå. Testperioden har gått ganske ok, med få bivirkninger, jeg har slitt noe med trøtthet, munntørrhet, jeg fått noe "kviser" og kløe på kroppen fra starten med 20mg. Når det gjelder tretthet jeg har også gresspollenallergi og har jo lurt på om det kan ha noen påvirkning samtidig med ritalin? (bruker areius tab og amaways nesespray) derfor, kan det være litt vanskelig å si hva som er årsaken, generelt så er jeg jo trett i pollensesongen fra før. Jeg er informert med at dette også gir bivirkninger som tretthet og munntørrhet..men, jeg er også enormt trøtt når effekten av ritalin går ut på ettermiddagen. Over til halveringstid så lurer jeg litt på hvordan dette skjer, har ikke fått noe info om dette på DPS-en, heller ikke om vekt osv. har sammenheng med opptaket etc. Jeg veier ca. ca.57kg og er 168cm. har hørt at en kan beregne gram per kg, uten at dette er noe håndfast kilde fra bekjente. Fra begynnelsen merket jeg svært lite effekt, og ikke før økning til 40mg og mer nå med 60mg som ble stående som dagsdose inntil videre. Legen sa ikke sa mye ang testing av medisiner, enn at jeg måtte prøve meg litt fram... uansett så er oppfølging overlatt til min fastelege fremover. Jeg har ikke tatt opp dette med han pga.ferie og ventetid der.

Kvinne 28
Svar

Hei.


Din trøtthet kan klart skyldes både din allergi, og eventuelt bivirkninger av medisinen, men det at du merker at du blir mer trøtt når virkningen av Ritalin går ut av kroppen, taler jo imot at du skulle bli trøtt av den medisinen. 


Når det gjelder halveringstid og absorbsjon, virketid osv, så kan følgende sies:

Medisinen absorberes raskt, og du har maks konsentrasjon i blodet og effekt etter 1-2 timer. Det gjelder tablettutgaven av medisinen. Hvis du har den varianten av tabletten som heter "KAPSLER MED MODIFISERT FRISETTING", så vil du få en ny topp i blodkonsentrasjon og virkning 5-7 timer etter inntak. Halveringstiden er ca 2 timer. I praksis så er virkningen av en medisinen borte etter 5 x halveringstiden, dvs 10 timer etter inntak av en tablett Ritalin. En doserer etter klinisk virkning, ikke kroppsvekt. Det er riktig gjort, slik som du forteller her, at en begynte lavt og trappet gradvis opp, inntil ønsket effekt.

Håper det var greie og klare svar på dine spørsmål. Ha det bra.