Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sobril, angst og abstinens

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål vedrørende Sobril. I slutten av juni 2017 fikk jeg mitt første panikkanfall. Det ble konkludert med at det var som følge av høyt stressnivå over lang tid (ca fra 2010 ). Etter min tolkning er det da snakk om en ”møt veggen reaksjon”. Jeg har ikke vært plaget med angst tidligere. De neste dagene fikk jeg flere panikkanfall, og jeg fungerte ikke i hverdagen. Jeg dro til fastlegen, der jeg ble sykemeldt, og jeg fikk resept på Sobril. De 1-2 ukene hadde jeg et forbruk på 30-40 mg pr dag. Etter dette har jeg brukt ca 1 pakke (25x10mg) pr mnd. Jeg har hatt perioder uten sobril på opptil 2 uker i løpet av disse totalt ca 6 månedene. Forbruks mønsteret mitt har vært maks 40 mg på en dag, noen dager ingen, og noen dager 5 mg. I snitt gir dette under 10 mg pr dag, som vel ikke er høyt? Jeg merket ved et panikkanfall at det ikke lenger hjalp å ta 10mg. Jeg tenkte at dette ikke var helt bra og bestemte meg for å kutte sobrilen i en lengre periode. De neste ukene halverte jeg dosene jeg vanligvis ville tatt, før jeg kuttet helt. Jeg er nå i uke 3 uten. Jeg har i de litt over 2 ukene opplevd sterkt økt angst, depresjon, hjernetåke, sjøgang-fornemmelser mm. Dette stemmer jo godt overens med re-bound, og abstinenser av sobril. Så spørsmål: (1)Er det sannsynlig at det er nettopp det, og at jeg kan forvente en snarlig bedring, eller er mer sannsynlig at det er latent angst som spiller meg et puss? (2)Sett at jeg har hatt en avhengighet og nå går 4 uker uten sobril. Kan jeg da returnere til å ta sobril ved behov maks 1 til 2 ganger i uken, eller vil dette kunne trigge en eventuell avhengighet? (3)Den dagen jeg hadde vært uten sobril i to uker var jeg på en opptur i form både psykisk og fysisk. Jeg tok et noe voksent glass rødvin på kvelden, og dagene etter fikk jeg en nedtur igjen. Tilfeldigheter, eller kan det ha sammenheng med at alkohol påvirker GABA på nesten samme måte som sobril? (4) Bør jeg ta spesielle forbehold med tanke på alkohol?

Mann 36
Svar

Hei og takk for spørsmål. 

Jeg skal forsøke å besvare dem ett av gangen, innfelt etter dine spørsmål:


(1)Er det sannsynlig at det er nettopp det (rebound / abstinens), og at jeg kan forvente en snarlig bedring, eller er mer sannsynlig at det er latent angst som spiller meg et puss? 


Jeg tror definitivt at der er en stor komponent av nettopp slik rebound-angst her, for det er vanlig og nesten å regne med. (2)Sett at jeg har hatt en avhengighet og nå går 4 uker uten sobril. Kan jeg da returnere til å ta sobril ved behov maks 1 til 2 ganger i uken, eller vil dette kunne trigge en eventuell avhengighet?


Ethvert bruk av Sobril og andre benzodiazepiner innebærer alltid fare for å utvikle toleranse og avhengighet, også om du nå går 4 uker uten og så begynne igjen med et begrenset forbruk. (3)Den dagen jeg hadde vært uten sobril i to uker var jeg på en opptur i form både psykisk og fysisk. Jeg tok et noe voksent glass rødvin på kvelden, og dagene etter fikk jeg en nedtur igjen. Tilfeldigheter, eller kan det ha sammenheng med at alkohol påvirker GABA på nesten samme måte som sobril? 


Det tror jeg må være rene tilfeldigheter.


(4) Bør jeg ta spesielle forbehold med tanke på alkohol?


Alkohol virker angstdempende akkurat i øyeblikket, på samme måte som Sobril, og som Sobril forverres angsten når alkoholen ikke lenger virker i kroppen. Mange med tendens til angst har i utgangspunktet en forhøyet risiko for å begynne med økte mengder alkohol som "selvmedisinering", og i tillegg kommer selvfølgelig det velkjente poeng med at alle mennesker bør være varsom i sin omgang med alkohol, da det er et vanedannende og avhengighetsskapende middel, som kjent. Svaret blir altså rent konkret at du kan med fordel være ekstra oppmerksom på ditt forbruk av alkohol, og så bør du skru på alle "røde lys" om du noensinne merker at du bruker alkohol som angstdempende middel.


Håper dette var greie svar. Jeg støtter deg helhjertet i dette med å kutte Sobril nå, lykke til videre!