Skal en frisk 76-åring bruke kolesterolsenkende medisiner?

Spørsmål

Hei.
Er mann på 76 år. Bruker Medox blåbærkapsler og tran. I tillegg Enalapril Krka 20 mg for forhøyet blodtrykk og Atorvastatin Mylan 10 mg for lett forhøyede kolesterolverdier. Kolesterol medisin har som regel plagsomme bivirkninger. Brukte en periode 20 mg, da var jeg mye plaget med bivirkninger som muskel- og leddplager. Med 10 mg er plagene mindre, men det kan for enkelte være uheldig med statin-medisiner har jeg forstått. Et spørsmål er om Medox og tran kan "motvirke" de uheldige virkningene av statiner, og om risikoen er mindre med så lav dose som 10 mg?
Har hørt anbefalt et produkt som heter Hypo Col. Er dette å foretrekke framfor statiner, og kan fastlegen skrive ut resept for produktet?

Svar

Hei.

All medisinering er individuell, inkl doseringer, vurderinger av faktisk behov og nytteverdi av medisiner osv, og her på Lommelegen kan vi kun gi generell informasjon om medisinering. Når du så har fått litt generell info av oss her, kan og bør du derfor drøfte disse tingene videre med fastlegen din.

For det første er det slik at du er kommet i en alder hvor mange slutter med kolesterolsenkende medisiner. Jo eldre en blir, jo mindre dekning har en for at slike medisiner har noen nytteverdi i det lange løp i det hele tatt. Hvorvidt du har potensiell nytteverdi av kolesterolsenkende medisiner eller andre kolesterolsenkende tiltak, avhenger i svært stor grad av hvor mange andre risikofaktorer for hjerte-karsykdom du har. Du skriver ingenting om dette her, dvs jeg vet ikke om du har hatt hjerte-karsykdom allerede, f.eks. gjennomgått hjerteinfarkt eller hjerneslag, for da taler det sterkt for å fortsette med kolesterolsenkende tiltak. Eller om du røyker: Det øker også viktigheten av å dempe andre risikofaktorer for hjertesykdom.

Sagt med andre ord:
Hvis du f.eks. er en overvektig røyker med diabetes, gjennomgått hjerteinfarkt eller hjerneslag så er det sannsynligvis noe å hente på å redusere kolesterolverdiene. Det kan redusere dine sjanser for nye hjerteinfarkt m.v.
Men dersom du er i en "motsatte enden av skalaen", dvs at du er frisk, slank, ikke-røyker, ikke har hatt hjertesykdom eller påvist åreforkalking og kun har moderat forhøyet kolesterol (slik du skriver) så har du neppe noe som helst igjen for å senke kolesterolet ditt. For eldre friske mennesker uten andre risikofaktorer, er det ingenting å hente i økt livslengde eller redusert sykelighet, ved å senke et lett forhøyet kolesterol. Kolesterolverdier vil for de fleste personer i denne kategorien av lav-risikopasienter være helt uten betydning for livslengde og sykelighet, og ingenting man hverken trenger å behandle eller fokusere på.

Hvor du ligger an i forhold til risiko for hjerte-karsykdom og hvor mange andre risikofaktorer du har, vet jeg som sagt ikke noe om, men det er utfra slike forhold at fastlegen skal vurdere om du trenger eller i det hele tatt har noe potensiell nytte av å senke kolesterolet ditt. Hvis det at du ikke har skrevet noe om slike ting her, betyr at du ikke har andre risikofaktorer (jfr over) så trenger du kort og greit hverken å måle eller å behandle ditt kolesterol, i din alder.
Men ta gjerne denne diskusjonen mer konkret med legen din.
Det er også slik at jo eldre man blir, jo færre medisiner bør man ideelt sett bruke. Sjansen for bivirkninger øker også med økende alder, og det er velkjent at statiner har en god del bivirkninger, og hvis du da i tillegg er i en lavrisikogruppe, og i tillegg har bivirkninger, så er det rimelig meningsløst å bruke slike medisiner i det hele tatt. Friske lavrisikopersoner pleier som hovedregel å slutte med statiner fra din alder og oppover.

HypoCol er et naturprodukt laget av rød ris, og det har en kolesterolsenkende effekt, og det kan skrives ut på resept av legen din. Men om du i det hele tatt trenger å tenke på kolesterolet ditt eller å senke det, er det første spørsmålet som skal avklares, jfr ovenfor. Trenger du ikke det, så trenger du heller ikke HypoCol.

Tran er svært viktig for alle som bor på våre breddegrader, så det skal du fortsette med. Blåbær er også supert, kanskje også ifra kapsler, så fortsett bare med det. Men det kan neppe dempe bivirkingene fra statiner. Dosereduksjon pleier som hovedregel å dempe bivirkningene av statiner.

Håper at dette var nyttig informasjon. Ikke bruk mer medisiner enn det du har dokumentert nytteverdi av, og det er mulig at du er en av de som ikke trenger kolesterolmedisin nå.
Lykke til med praten med fastlegen om disse tingene og ha det bra.