Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Seponeringssyndrom etter å ha sluttet med antidepressiva

Spørsmål

Jeg har de siste 6 årene brukt antideppresiva Surmontil for irritabel tarm. Har tatt 10mg 3 ganger om dagen. Disse fungerte veldig fint for meg med tanke på irritabel tarm, men da jeg ble sterkt plaget av hodepine etter at jeg begynte på disse, ønsket jeg å prøve og trappe ned for å slutte nå i år. Jeg trappet ned til 10mg 2 ganger om dagen over flere mnd, og så sluttet jeg brått på disse da jeg rett og slett var lei. Lite visste jeg om at man kunne bli plaget av bivirkninger ved brå slutt. Da det hadde gått 2 uker etter slutt, begynte jeg å merke til disse bivirkningene. Jeg følte at hodet ikke hang med og at alt gikk i sakte film, følte en kraftig indre uro, og tungen ble plutselig rar og nummen og elektriske støt som "stakk" i både tungen og i hodet. Nå har det gått 2 mnd etter slutt, og jeg sliter fortsatt med en del ting som jeg ikke vet om de kommer som en bivirkning av brå slutt med antideppresiva, eller om det kan være noe annet. Det jeg opplever fortsatt er: tidvis nummen/treg tunge som kan gjøre at det tar lengere tid og spise, matlysten svinger veldig opp og ned, kraftig uro i kroppen, svært mye angst både for sykdom og død som leder til angst -og panikkanfall, og ubehag i mage/tarm (det er akkurat som om det kribler/klør/stikker i magen og i navleområdet). Har nettopp vært i MR med abdomen og bekken. Ingen funn på noe galt der annet enn en cyste på venstre eggstokk, som nå er utredet og viser seg å være en vanncyste. Det er også tatt en del blodprøver, og alle disse er OK. Blodprøver tatt er: - P-Kalium 3.6 - P-TSH 2.18 - P-T4, fritt 19 - P-T3, fritt 5.2 - Nyre-eGFR 126 - P-Kreatinin 50 - P-ASAT 33 - P-Natrium 141 - CRP <5 - HB 13.4 - SR 6 Bruker ellers ingen medisiner. Så det jeg lurer på her er egentlig om alle disse symptomene er forenelig med bivirkninger av brå slutt med antideppresiva, eller om det er noe annet som muligens kan være årsak til plagene? Hvor lenge kan en forvente å merke bivirkninger etter slutt med antideppresiva?

Kvinne 30
Svar

Hei.


Det er godt mulig at det du har beskrevet her, er seponergingssymptomer, altså følbare symptomer en kan få ved å slutte med antidepressiva. Siden en ikke har funnet annen årsak til det du her beskriver, så tenker jeg det er det mest sannsynlige.  Måten du beskriver det på, likner også det en ser ved slikt seponeringssyndrom, som det kalles.

Det vil oftest gå over i løpet av noen dager, men det ser ut som at det kan vedvare i opp til noen måneder hos enkelte.

Det kan tenkes at du ikke hadde fått det, hvis du hadde brukt lenger tid på nedtrapping, altså brukt 10 mg x 1 i en del tid, før du sluttet helt.

Om du nå ønsker å bli kvitt dette igjen, og å få bekreftet at dette er et seponeringssyndrom, så kan du alltids begynne igjen, for eksempel forsøke om 10 mg x 1 demper plagene, evt 10 mg x 2 og bruke det noen uker, for så å begynne på en svært sakte nedtrapping.  Og du kan kjøpe en tablett-deler på apoteket, og dele tablettene i halve og etterhvert kvarte tabletter, og bruke noen måneder på den nedtrappingen, slik at du ender med noen uker med 1/2 tabl daglig, deretter 1/4 tablett daglig. Det vil redusere sjansene for seponeringssyndrom. Eller så kan du vente og holde ut, hvis du klarer det.

Er du usikker, diskuter med fastlegen din. Lykke til.