Satte p-plasteret på brystene, kan det ha vært uheldig?

Spørsmål

Jeg går på p plaster, og pleier alltid å sette det på samme sted men da jeg skulle på ferie og gå i bikini tenkte jeg å sette det et sted hvor det syntes mindre. Mente å huske at jeg kunne sette det på brystet, og hadde plaster her i 1 uke. Har nå sett at det skal man IKKE gjøre! Jeg hadde i tillegg tenkt å hoppe over en syklus, men selv om jeg satte på dette plasteret så kom det brun menslignende blødning. Etter denne forsvant ikke blødningen helt, men det kom littegrann hver dag frem til neste mens som var normal men nå ser det ut til at den heller ikke stopper helt slik den skal. Bør jeg ta av plasteret og gå uten, er det fordi jeg satte på brystet at dette skjedde? Bør jeg evt. gå til lege for utredning om det ikke gir seg?

Svar

Hei.

Dette med korrekt bruk av medikamenter, inkl p-plaster, er noe som farmasøyter kan svært mye om. Jeg har derfor diskutert ditt spørsmål her med vår farmasøyt Anne Røv-Johansen. Og dette er det hun skriver om det du spør om:

"UpToDate angir at plassering på brystene kan gi ømhet som bivirkning på grunn av høy lokal østrogenkonsentrasjon. Det er sannsynligvis den bivirkningen de først og fremst tenker på. Brystkreftfare ser ut til å være en omstridt bivirkning i følge UpToDate? Jeg vet ikke hvor stivt dette plasteret er, men om det settes på brystene vil det kanskje være økt risiko for at plasteret løsner og opptaket over huden blir dårligere? Det er i alle fall greit å velge en relativt flat kroppsdel. For plastre kan overflateareal være viktig for konsentrasjonen av legemiddel som passerer huden og det er derfor viktig at hele plasteret sitter godt. Produsenten anbefaler at plasteret kan settes høyt på brystet/på overkroppen utenom brystene, så jeg kan se at dette kan skape forvirring.
Hud er ikke hud når det gjelder transdermal absorbsjon, men for dette legemidlet er konsentrasjonen sannsynligvis så lik uavhengig av hvor det plasseres at den bittelille forskjellen ikke er klinisk relevant(siden man kan plassere plasteret på kroppsdeler med varierende overflatetemperatur og underhudsfett). Brystvev inneholder jo en del fett og steroidhormoner fordeler seg generelt noe bedre i fett enn vann, men siden plasteret også kan plasseres på setet er kanskje ikke dette relevant i denne sammenhengen. I og med at hun har hatt en plasterfri uke er det usannsynlig at det er plasseringen som er årsaken til at mellomblødningene vedvarer nå.
Mellomblødninger er vel heller ikke uvanlig ved utsettelse av menstruasjon, men om det ikke har stoppet tenker jeg også graviditetstest, legebesøk - ubeskyttet sex og SOS bør sjekkes? Kan jo være relevant etter en sydentur. Eventuelt andre faktorer, røyking, andre legemidler.
Jeg lurer også på hva hun mener med "samme sted" da man skal bytte påføringssted for hver gang. Samme område men ikke-overlappende plassering er en god ide. "

Jeg er enig i alt farmasøyten skriver her. Og mer konkret: Jeg tror IKKE at dine endrede blødninger nå skyldes at du satte plasteret på brystene. Det må ha andre årsaker, eller ingen årsaker, dvs tilfeldigheter. Du skal fortsette å bruke plasteret. Når det gjelder ditt spørsmål om evt legebesøk, så tenker jeg følgende: Få foretatt gravitest, sjekk deg for evt kjønnssykdommer om det er relevant. Og oppsøk lege dersom det ikke gir seg. Tilfeldige og forbigående forstyrrelser i mensrytmen er vanlig, og ofte helt tilfeldig og uten påvisbare årsaker.

Håper det var greit svar. Ha det bra.