Sannsynlige bivirkninger av blodtrykksmedisinen

Spørsmål

Mann 51 år, noe overvektig 183 cm , ca 93 kg, fikk påvist diabetes 2 for ca 4 år siden. Hadde et fastende blodsukker på 7,3. Endret kosthold og etterhvert gikk langtidsblodsukker ned til ca 5,5. Kolesterolnivå ned til 4,8. Blodtrykk har vært periodevis for høyt. Har alltid høyt hos lege. Hjemmemålinger har vist lavere verdier, ned mot 130/85. Har ikke brukt medisin mot diabetes. Er plaget med mye angst, nerver for helsen. Føler at jeg er syk. For noen måneder siden fikk jeg neseblødninger og måtte oppsøke lege for å få stoppet det. Blodtrykk hadde steget merkbart til ca 180/110. Jeg ble satt på blodtrykkmedisinen Amlodipin 5mg. Har nå gått på den i ca 2 mnd. Blodtrykk har sunket til ca 130/85. Noen ganger også ned mot 120/80, puls ca 65-68. Men jeg føler at det er bivirkninger. Har fått høyere blodsukker. Fastende blodsukker er nå over 6,0 noe jeg aldri målte før start Amlodipin. Tidligere 4,8-5,3. Etter måltid blir jeg også ekstremt trøtt. Om natta våkner jeg hver 1,5 time og må late vannet. Får dårlig søvnkvalitet. På dagtid har jeg normal vannavgang. Føler også at jeg har lav energi. I 2015 tok jeg EKG og sykkeltest samt ultralyd av hjertet uten at noe unormalt ble funnet. Har nylig sjekket prostata og den er helt normal. Har mye muskelsmerter i øvre deler av rygg samt følelse av at det er tungt å puste inn. Trøtthetsfølelse i brystvegg. Diffus verk i venstre arm. Føler at dette har forverret seg etter bruk av blodtrykkmedisinen. For ca 1 år siden hadde jeg puls på ca 60-62. Etter bruk av blodtrykkmedisin har trykket gått ned men pulsen øket til ca 68-70. Burde jeg gå til lege for å diskutere medisinen? Føler at jeg ikke blir fulgt godt opp da det er mye vikarer, ingen fastlege nå. Har også mye angst for at det er problem med hjertet. Redd for å gå turer og belaste kroppen da jeg på en måte blir svimmel/uvel. Problem med å stå oppreist lenge(blir uvel svimmel) når jeg snakker med folk. Røyker ikke, lite alkohol, ikke hjertesykdom nær familie.

Svar

Hei.

Etter at du begynte med Amlodipin, har du fått plager i form av:

-høyere blodsukker
-trøtthet, lite energi
-hyppig nattlig vannlating
-muskelsmerter
-trøtthetsfølelse i brystveggen
-diffus verk i venstre arm

Spørsmålet er om noe av dette kan tenkes å være bivirkninger av Amlodipin, og om du bør gå til legen for å diskutere dette.
Det synes jeg, for mye av dette gir helt klart mistanke om bivirkninger av medisinen.
Kjente bivirkninger av Amlodipin er blant annet muskelkramper, søvnighet, svimmelhet, hodepine, trøtthet, asteni ("svakhet"), leddsmerter, muskelsmerter, ryggsmerter, nattlig vannlating, økt vannlatingsfrekvens,depresjon og humørforandringer inkl. angst, søvnløshet, brystsmerter, smerte, utilpasshet og hyperglykemi (Høyt blodsukker)
Dette er sitert rett fra listen over bivirkninger i preparatomtalen i Felleskatalogen.no, og er følgelig kjente og beskrevne bivirkninger.

Det er vel ytterst sannsynlig at svært mye av det du beskriver og plages med nå, er bivirkninger, som vil forsvinne når du slutter med medisinen. Mistanken er så stor at du etter min mening er aldeles nødt til å gå til lege nå, for å avtale at du prøver deg en periode på noen uker uten denne medisinen. Hvis alle disse plagene da forsvinner, noe jeg regner med, så har du tilnærmet bevist at det var årsaken. Da skal du naturligvis heller ikke fortsette med denne medisinen. Legen din vil så måle blodtrykket ditt etter noen uker uten medisin, for å se om du trenger annen medisin eller ikke.
OBS: IKKE begynn med ny medisin samtidig med at du slutter med Amlodipin, (om legen din skulle finne på å foreslå det), for da blir det et veldig uoversiktlig bilde, idet en ny medisin kan gi nye bivirkninger osv, og det kan ødelegge muligheten for å trekke sikre og korrekte konklusjoner.

Ta med fordel med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen du går til, slik at legen selv kan se at listen over dine plager, samsvarer sterkt med listen over kjente bivirkninger ifra Felleskatalogen.

Lykke til!