Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plump og menneskefiendlig kategorisering

Spørsmål

Vedr SMERTELINDRING OG OMSORG FOR BARN
Jeg leser for tiden boken "Tvang og tvil" av Marianne Mjaaland med interesse, selv om hennes form av og til får meg til å undre underveis. La meg informere om at jeg ikke har noen CV i nærheten av forfatterens nivå, men selv om jeg verken er lege/psykiater eller farmasøyt er jeg velutdannet, for tiden dessverre sykmeldt pga smerteproblematikk.
Mot slutten av boken, i kapittelet "Ondskap" på side 202 skriver Mjaaland noe som får meg til å steile, jeg siterer: "Det skal ikke mer enn en Paralgin Forte til, så slukner senteret for empati. Barnets kallerop vekker lite i en ruset mor."
Jeg bruker PF jevnlig, 1-2 i forståelse med legen, men har aldri opplevd noen form for rus i den forbindelse. Skal jeg ta Mjaaland på ordet, bør jeg likevel egentlig ikke ha ansvar for mine små barnebarn f.eks. i helger, siden "senteret for empati" er lammet? Ja, sitatet er tatt ut av sin kontekst, men en slik påstand kan jo skremme vettet av f.eks. en ung småbarnsmor og burde ikke få bli stående uimotsagt. Det får være måte på hårreisende påstander fra en fagperson etter min mening.
Imøteser svar og vil altså gjerne betale for det !

Svar

Hei.

Jeg er enig med deg. Det er et hårreisende utsagn. Især fordi det er så unyansert og kategorisk. Da blir det menneskefiendtlig, og plumpt i tillegg.
Ser en mer medisinsk på det, så kan følgende sies:

"Barnets kallerop vekker lite i en ruset mor": Ja det kan absolutt være sant, om mor ligger i en rus og ikke responderer som hun skal, f.eks. av alkohol, piller, heroin, hva det måtte være. Det er så ille som det kan bli, det vil enhver være enig i.
Men mennesker som bruker opiater som f.eks. kodein (virkestoffet i Paralgin forte) er som hovedregel ikke ruset, pga tilvenningen. I tillegg bruker du for din del en liten dose.

Det er heller ikke sant at virkestoffet kodein "slukker senteret for empati". Det er kun ordkløveri og demagogi fra forfatteren. Jeg har sett velfungerende morfinister og f.eks. personer på Metadon, mye sterkere medikamenter enn Paralgin Forte, som pga at de er tilvent en stabil dose og følgelig ikke er ruset, som har fullgod evne til empati.

Det er også slik at endel mennesker har kroniske smerteplager, og derfor trenger å bruke smertestillende fast. Disse mennesker skal ikke stemples som en gruppe mennesker hvor "empatisenteret er slukket", hvilket forfatteren gjør med sin banale og menneskefiendtlige kategorisering av medmennesker.

Det kan være at forfatteren har gode hensikter ved å ta opp rus og evne til barneomsorg, men det får hun ihvertfall ikke til på noen konstruktiv måte med slike unyanserte og fordømmende utsagn, slik jeg ser det.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-