Påvirker medisinene mine andre medisiner?

Spørsmål

TO SPØRSMÅL:

1) Hvilke av de medisinene jeg bruker, er enzympåvirkende?

2) I hvilken grad vil de enzympåvirkende medisinene som jeg bruker, "brenne", eller redusere, effekten av smertestillende medisiner som f. eks. Pinex Forte og Nobligan? Kan du kvantifisere det så godt du kan, selv om det er individuelt.

Relevante sykdommer/medisiner: EPILEPSI: Rivotril 3 mg. pr. dag samt
Mysoline 625 mg. pr. dag.

OSTEOPOROSE: Didronate 2 uker og Calsium 11 uker

ANGST: Cipramil 20 mg. pr. dag

SØVN: Nozinan 5-15 mg. pr. kveld ved behov

Mann, 49 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Først vil jeg si at dette var et ganske komplisert, men samtidig veldig viktig spørsmål. Av medisinene du bruker, ser jeg at du har epilepsi. Jeg antar at bakgrunnen for spørsmålet ditt er at du har lært at epilepsimedisiner ofte påvirker effekten til andre medisiner. På grunn av dette problemet og at du i tillegg bruker en del andre medisiner, synes jeg at det er viktig at du har en god dialog med fastlegen din om bruken av medisinene dine.

I første del av spørsmålet ditt lurer du på hvilke av medisinene dine som er enzympåvirkende. Jeg vil si at dette først og fremst gjelder Mysoline. Mysoline er et klassisk eksempel på det som på engelsk kalles en ”enzyme inducer”. Med det menes det at Mysoline øker mengden av de enzymene som bryter ned legemidler slik at de forbrennes raskere og effekten dermed kan bli dårligere. Over 200 medisiner kan potensielt bli nedbrutt raskere av Mysoline, blant annet flere hjertemedisiner, kortison og enkelte midler mot depresjon (ikke Cipramil). Det som er spesielt vanskelig med Mysoline er at medisinen også øker forbrenningen av en rekke andre epilepsi-medisiner, blant annet Rivotril som du selv bruker. Dette må man ta hensyn til når man ”setter opp” behandling av epilepsi og dette kan derfor være ganske komplisert.

Du lurer spesielt på hvordan ”enzympåvirkende” medisiner påvirker effekten av smertestillende medisiner. Med den litteraturen jeg har tilgjengelig, har jeg ikke kunnet finne at Mysoline øker forbrenningen av vanlige smertestillende medisiner. Det skal med andre ord ikke være nødvending å øke dosen av smertestillende medisiner når du bruker Mysoline.

Faktisk er det slik at du bør være ekstra forsiktig med bruk av en del smertestillende og søvnfremmende medisiner. Begge epilepsi-medisinene dine, Mysoline og Rivotril har en dempende effekt på sentralnervesystemet. Dette har du sikkert merket ved at du kan bli trett og litt sløv av medisinene. Mange smertestillende medisiner, som Pinex Forte og Nobligan, har også denne effekten. Når du kombinerer mange slike medisiner, kan den dempende effekten på sentralnervesystemet potenseres. I verste fall kan dette føre til alvorlige forgiftninger, blant annet kan man gå i koma eller pusterefleksen kan påvirkes. Vær derfor forsiktig med bruk av medisiner med varseltrekant og i tillegg med alkohol. Dette er noe du bør diskutere med legen din.

Jeg vet ikke om du har brukt Nobligan selv, eller om du bare bruker det som et eksempel. Nobligan kan øke sannsynligheten for epilepsianfall og du bør derfor være forsiktig med denne medisinen.

Dette ble kanskje litt uoversiktelig, men jeg håper at du har fått svar på det meste av det du lurer på.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn