Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

P-plasteret løsner litt

Spørsmål

Hei
Bruker p-plasteret Evra. Har nå plasteret på rompeballen.
Jeg har lest pakningsvedlegg og prøvd å finne svar på nett, men finner ikke noe. Finner heller ikke noe på produsenten sin side. P-plasteret mitt pleier å bli sort like under kanten (støv fra klær osv), dette har jeg skjønt at er normalt og ikke vil påvirke effekten til plasteret.
I tillegg leser jeg at det kan løsne litt i kantene uten at det går utover effekten til plasteret. Poenget er, hva er litt? Jeg syns det er vanskelig å skjønne når jeg bør bytte plaster om det har løsna litt i kanten. Er det noe "regel" på dette? Hva er litt?
Har lest at dersom 1/3 av plasteret er løst så må det byttes. 1/3 er jo mye.
Sånn som nå så sitter plasteret mitt godt. Men i det ene hjørnet og to sidekanter  så er det litt løst. Ca 3mm inn i kanten (har ikke målt fysisk, men ca) Resten sitter jo godt. Måten jeg sjekka det på var å føre fingen rundt kanten, og da får jeg fingen litt under den kanten oppe og nede. Prøvd å stryke over for at det skal klistre seg igjen, men er litt støv der, slik at det er litt løst i kanten. Har plasteret full effekt? Eller burde jeg bytte?
Hvis det ska så lite til, så må man jo bytte oftere enn en gang i uka? Hmm.
Hva gjør jeg? Har jeg sikker prevensjon videre? Jeg oppdaget det i går med kantene, for var da jeg brukte fingeren, men aner ikke hvor lenge det har vært sånn. Vanligvis pleier jeg bare å se at det sitter på. Men denne gangen kjente jeg i tillegg.
Har jeg sikker prevensjon?
La ved et bilde og der ser man at det er litt løst oppe og nede (sort av støv liksom)
Mvh jente

Svar

Hei.

Her har du full prevensjon og den lille løsningen i kanten her betyr absolutt ingenting. Det er nok ikke så enkelt at man kan angi "antall kvadratmillimeter løsnet plaster" som et absolutt tall og grense for når man må skifte, men samtidig er jeg enig med det du sier at dersom f.eks. 1/3 av plasteret er løst, så må du ihvertfall skifte til nytt plaster.
Men som sagt, den minimale løsningen i kanten du her har, betyr ingen verdens ting.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-