Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om Venlafaxin og bivirkninger

Spørsmål

Hei. Har nettopp byttet fra escitalopram til venlafaxin da escitslopramen ikke hadde ønsket virkning på meg. Har sosial angstlidelse. Merket også vektoppgang på førstnevnte medisin. Hvor vanlig er det med vektoppgang på venlafaxin? Har hørt at vektnedgang er mer vanlig. Går på 75 mg nå og skal opp på 150 mg om ca en måned ved behov. Har aktiv jobb(forskalingssnekker) og spiser normalt. Hvordan virker venlafaxin og alkohol? Dvs et par 3 pils av og til.

Mann 33
Svar

Hei.


Venlafaxin kan gi både vektnedgang og vektoppgang som bivirkning. Det går ikke an å forutsi om man kan få den ene eller den andre av disse to bivirkningene på noen måte, det vil en kun kunne erfare. Du spør hvor vanlig det er med vektoppgang av Venlafaxin, men jeg har dessverre ikke noen tall på dette. Det er mye vanligere å ikke få vektoppgang, enn å få det. Venlafaxin kan forøvrig gi nedsatt apetitt som bivirkning, og en følge av det vil jo ofte gi vekttap. 


Venlafaxin er et legemiddel som virker på hjernen, og det samme gjør alkohol. I utgangspunktet og prinsipielt bør ikke slike medikamenter brukes sammen med alkohol. En kan få utilsiktede bivirkninger, som f.eks. at en blir uforholdsmessig mye mer alkoholpåvirket enn forventet, og man kan få patologisk rus, dvs en rus hvor en "ikke blir seg selv", og kanskje gjør og sier ting en ikke hadde gjort ellers. 

Det er også svært avhengig av mengden alkohol. 2-3 pils er for de fleste mennesker ingen stor alkoholmengde, men før du eventuelt vurderer å drikke noe alkohol mens du bruker dette medikamentet, ville jeg ihvertfall forsøkt med en svært liten mengde første gang, for å tilse at du tåler det, og ikke gått rett på en stor fest med stort alkoholinntak første gangen du eventuelt drikker alkohol sammen med denne medisinen.

Håper det var greit svar. Ha det bra.