Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Økt risiko for blødning ved kombinasjon av Cipralex og Albyl-E

Spørsmål

Går på Albyl-e 75 mg og Lipitor 40 mg daglig etter to PCI i 2018. Ikke direkte hjerteinfarkt da det ble oppdaget rett før, dvs nesten tett. Ingen skader på hjertet. Sliter en del med angst, og legen har nå skrevet ut Cipralex 10 mg som jeg har begynt med. Ser av pakningsvedlegget: Advarsler og forsiktighetsregler: - dersom du har koronar hjertesykdom -dersom du har eller har hatt hjertesykdom eller nylig har hatt et hjerteinfarkt. Informer legen hvis du bruker f. eks. Acetylsalicylsyre og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (legemidler som er smertestillende eller blodfortynnende, såkalte antikoagulantia). Disse kan øke blødningstendensen. Jeg bruker jo Albyl-e, og det vet jo min fastlege. Jeg lurer på om det er trygt å kombinere disse. Jeg spurte legen om det da han skrev det ut, og svaret var ja. Forøvrig er jeg i god fysisk form og trener flere ganger i uken.

Mann 50
Svar

Hei.


Det stemmer at kombinasjonen av Albyl-E og Cipralex gir en økt risiko for blødning fra mage-tarmsystemet. Hvor stor økning avhenger i stor grad av hvor stor risiko man har for slik blødning i utgangspunktet. Har man hatt tidligere magesår, blødninger fra magesekken m.v. så er det såpass økt risiko at en bør vurdere å velge andre medisiner enn akkurat Cipralex. Hvis en ikke har det, så kan en velge å akseptere denne risikoen for økt blødning, naturligvis i samråd med pasienten. Statistisk sett snakker en om 3-5 ganger økt risiko for blødning, hos pasienter som i utgangspunktet er lav-risiko pasienter for mageblødninger. En annen løsning er å legge til et "magebeskyttende" medikament som reduserer syreproduksjonen i magen, da reduserer en risikoen for slik blødning. Når legen din sier at det er en trygg kombinasjon, så det imidlertid også et korrekt svar. Dette er fordi at selv om risikoen for blødning er økt med 3-5 ganger, så blir jo en økning på 3-5 ganger av noe som i utgangspunktet er svært sjeldent, fremdeles sjeldent. Jeg kan illustrere det med helt tilfeldige tall: Hvis en av tusen mennesker får blødende magesår i utgangsgpunktet, og denne risikoen øker med 5 ganger, så vil 5 av 1000 få blødende magesår ved å kombinere disse medikamentene, hvilket igjen betyr at 995 av 1000 som bruker denne kombinasjonen IKKE får blødende magesår. Det betyr at sjansen for at det går aldeles greit å kombinere disse medikamentene, er svært stor. Det store flertallet mennesker får i praksis ikke blødende magesår eller andre farlige blødninger av å kombinere disse to medikamentene. Det ser vi i praksis også, for det er ingen sjeldent brukt kombinasjon av medikamenter, dette.

Og til syvende og sist må en også være klar over at all bruk av medikamenter gir muligheter for uheldige bivirkninger, og det må holdes opp mot nytteverdien og viktigheten for pasienten av å bruke medisinene. Slike vurderinger gjøres individuelt for hver enkelt pasient. 

Du kan eventuelt ta en samtale med fastlegen din om dette, basert på den informasjonen du har fått her nå, slik at du selv kan ta best mulig avgjørelse på om du ønsker å bruke Cipralex eller ikke. Håper informasjonen er til nytte for deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-