Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nyoppståtte bivirkninger etter en måneds bruk av antidepressivamedisi

Spørsmål

Hei. Jeg er en 58 år gammel kvinne. Jeg har brukt Cipralex to perioder ila siste 12 år, med god effekt. Etter 1/2 års stopp, startet jeg opp igjen 25.1.20. 5 mg i to uker og i samråd med lege økte jeg til 10 mg etter det. Oppstarten ga en del bivirkninger, -mye indre uro og trøtt. Etter 4 uker syns jeg det gikk mye bedre, men de tre siste dagene har jeg fått en del «oppstartsbivirkninger» igjen. Hvorfor det? Er det «vanlig»? Mvh kvinne 58

Kvinne 58
Svar

Hei.


Du har etter 4 ukers tid fått mer bivirkninger av Cipralex igjen, og lurer på hvorfor, og om det er vanlig.

Det finnes nok ikke nødvendigvis noe svar på hvorfor. Vi mennesker er nå engang laget slik at vi gjerne vil ha forklaringer og forstå "hvorfor", selv om det veldig ofte ikke finnes svar på slike spørsmål. Men da er det ofte praktisk og nyttig å spørre seg om en faktisk ville hatt noen nytte av svar på "hvorfor", og om det kanskje heller finnes andre og mer praktiske spørsmål og svar, og det gjør det. Her har du to muligheter, såvidt jeg ser det:

1) Trappe midlertidig ned igjen, for bivirkninger er oftest doseavhengige. Det er meget mulig at bivirkningene vil forsvinne når du går ned i dose. Diskuter den muligheten med legen din. Om bivirkningene da forsvinner, kan du så etter en tid forsøke å øke igjen, om nødvendig. Det kan være det går bra da.

2)Holde ut, og se om det forsvinner igjen. Det er også fullt mulig. Hvorvidt du skal gjøre det, kan egentlig bare du finne ut, du som kjenner hvor plagsomt eller ikke plagsomt disse bivirkningene er.


Du spør så om det er vanlig at slike bivirkninger kommer tilbake etter en tids bruk. Det er det egentlig ikke. Det vanlige er å ha noe bivirkninger i begynnelsen, som så forsvinner etter en liten tid. Men å få bivirkninger påny ved doseøkning, er ikke helt uvanlig. Men da kommer de gjerne med en gang man øker dosen.


Håper det var greie svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-