Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedtrapping Rivotril

Spørsmål

Hei. Har brukt Sobril 15mg gange 2 i 35 år.Etter ca. ti år fikk jeg Rivotril 2 mg og.Fikk de hos psykiater .Det var et forsøk på Haukeland sykehus og jeg ble ikke avhengig sa han.Etter noen år sa han jeg måtte slutte ble avhengig likevel .Skulle slutte med 1 mg. første kveld og 2 mg neste kveld.Etter en mnd. med angst,krampe og lite søvn sa han dette går ikke.Du får begynne igjen. Nå sier fastlegen jeg skal slutte .Er ikke meg i mot men er redd etter det jeg var gjennom.Hun sier trapp ned første tabl.mandag.Resten av uken som før.Tirsdag trappe en til ned og ut uken son vanlig (2 mg) til jeg ikke har mer.Blir en uke det.Fikk jeg abstinenser så var det mellom ørene for Rivotril hjalp ikke på angst.Har lest 20 % i uken når en trapper ned. Siden jeg har brukt Rivotril så mange år.Er det da verre å slutte?Er det ikke råd å få hjelp når en slutter?Psykiateren jeg gikk til er død.Fastlegen har aldri snakket om angsten. Slutte skal jeg.Det virket som : Dette gjør du og så er alt bra.Ikke et ord om å kontakte henne visst jeg fikk problem.Er det jeg som overdriver?Har lest mye om Rivotril og det virker ikke som det er enkelt å slutte. Spurte om bilkjøring og da sa hun at jeg bare kunne kjøre.Brukte så lite.Har lest meg opp og vet at kjøre kan jeg ikke. Et spørsmål tilslutt.Visst jeg kutter ut en kvart i uken? Til det er slutt.Kan jeg gjøre det uten å være redd for å få mye abstinenser?Jeg regner jo med at noe får jeg.Er det mulig å si hvor lenge abstinensene kan vare?

Kvinne 68
Svar

Hei og takk for at du tok opp problemstillingen til meg. Jeg må først få lov til å si at jeg står i respekt av åpenheten din og din villighet til å seponere deg på dette preparatet. Jeg ser du skriver at etter 10 år på sobril, så tilbudte din psykiater din Rivotril, som du gikk på i 5 år og frem til nå. Undrer meg hvorfor han satt deg på Rivotril i det store og hele egentlig. Jeg forstår også at du opplever abstinens symptomer når du forsøker å trappe ned.

Rivotril er et preparat med sterke abstinens symptomer som kan vedvare en stund, og jeg synes det er trist at du ikke har fått mer kunnskap av fagfolkene før de satt deg på det, og ikke minst god veilending og hjelp til en sepponering som kan bidra til å redusere dine abstinens symptomer. Jeg leser også at du du ikke synes Rivotril hjalp på angst, og da forstår jeg at det var årsaken til at legen sin foreslo dette for deg. Når dette er sagt, så er det slik at man utvikler tolleranse på ulike preparater nevrologisk. Jeg ser at du har stått på sobril 2 mg x2 pr dag. Om du har fulgt dette i 10 år slik du skriver, og ikke tatt mer en foreskrevet, så vil du kunne ha utviklet tolleranse på dette preparatet. Dermed vil ikke preparatet ha samme funksjon mot angst som det kanskje hadde i starten. Likeledes er det med de fleste andre A og B preparater (avhengighetsksapende preparater).

Jeg ser at du er fast bestemt på å slutte og dette synes jeg er veldig bra. Synes bare det er veldig merkelig at ikke får det oppfølgingen du ønsker når du vil seponere. Uansett, så tenker jeg du burde vurdere å bytte til en lege som kan hjelpe deg med en god sepponering som kanskje hjelper deg til å redusere de vanskeligste apstinens symptomene! Noe må du som du sier selv, bare regne med. Jeg tenker at du kan forsøke å sepponere med en kvart pr uke og se hvordan det går, men husk at du vil uansett få noe abstinens av dette. Tenker videre at det kan være lurt av deg til å jobbe med de underliggende utfordringene som skaper angsten hos deg, men for at det skal ha best mulig effekt, er det lurt å sepponeres for både Sobril og Rivotril og samtidig jobbe psykoterapeutisk for å måle om symptomtrykket angst går ned til et levelig mål. NADA Akkupunktur, meditasjon og Yoga kan også være med på i bidra til å redusere abstinens symptomer.

Håper jeg gav deg de svarene du var ute etter. Synes igjen at du er tøff og ønsker deg masse lykke til videre.

Med Vennlig Hilse

Ove Andre Remme

Rus & Familieterapeut

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-